<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Woord van de paus

‘Hongarije, het land van de vele heiligen en helden’

KN Redactie 3 mei 2023
image
De paus tijdens de algemene audiëntie. Foto: CNS - Vatican Media

Tijdens de algemene audiëntie van woensdag 3 mei blikte paus Franciscus terug op zijn bezoek aan Hongarije.

Drie dagen geleden ben ik teruggekeerd van mijn reis naar Hongarije. Vandaag wil ik over dit bezoek vertellen aan de hand van twee beelden: wortels en bruggen.

‘Christus is onze toekomst’

Wortels. Ik ging als pelgrim naar een volk waarvan de geschiedenis, zoals Johannes Paulus II zei, getekend is door “vele heiligen en helden, omringd door massa’s nederige en hardwerkende mensen”.

Ik heb zo veel nederige en hardwerkende mensen gezien die trots de band met hun wortels koesteren. En onder die wortels zijn er in de eerste plaats de heiligen. De heiligen herinneren ons hieraan: Christus is onze toekomst.

Communistische onderdrukking

De solide christelijke wortels van het Hongaarse volk zijn echter op de proef gesteld. Tijdens de atheïstische vervolging van de twintigste eeuw werden de christenen met geweld vervolgd: bisschoppen, priesters, religieuzen en leken werden gedood of van hun vrijheid beroofd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Terwijl pogingen werden ondernomen om de boom van het geloof om te hakken, bleven de wortels intact. Er bleef een verborgen Kerk, maar levend, sterk, met de kracht van het Evangelie. En in Hongarije werd deze communistische onderdrukking voorafgegaan door de nazi-onderdrukking, met de tragische deportatie van de Joodse bevolking.

Vrijheid wordt bedreigd

In die gruwelijke genocide onderscheidden velen zich door hun verzet en hun vermogen om de slachtoffers te beschermen. En dit was mogelijk omdat de wortels van het samenleven stevig waren.

“Het gebrek aan wortels is een probleem in heel Europa, waar de toewijding aan anderen, het gemeenschapsgevoel en het stichten van grote gezinnen, in crisis verkeren”

Maar ook nu wordt de vrijheid bedreigd. Vooral met handschoenen, door een consumentisme dat verdooft, waar men genoegen neemt met een beetje materieel welzijn en, het verleden vergetend, “zweeft” in een heden dat op maat van het individu is gemaakt.

Crisis in Europa

Dit is de gevaarlijke vervolging van de wereldsheid, veroorzaakt door het consumentisme. Maar wanneer het enige dat telt aan zichzelf denken is en doen wat men leuk vindt, verstikken de wortels.

Dit is een probleem in heel Europa, waar de toewijding aan anderen, het gemeenschapsgevoel, de schoonheid van het samen dromen en het stichten van grote gezinnen, in crisis verkeren.

Bruggen bouwen

Laten we nadenken over het belang van het behoud van de wortels, want alleen door diep te gaan zullen de takken omhoog groeien en vrucht dragen. Na de wortels komt het tweede beeld: bruggen. Boedapest is beroemd om de bruggen die de stad doorkruisen en delen ervan verbinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Europa is als “brug van de vrede” geroepen om verschillen op te nemen en degenen die op zijn deuren kloppen te verwelkomen. In deze zin is de humanitaire brug die is geslagen voor zo veel vluchtelingen uit buurland Oekraïne, die ik heb kunnen ontmoeten terwijl ik ook het grote netwerk van liefdadigheid van de Hongaarse Kerk heb kunnen bewonderen, prachtig.

Ecologische zorg

Het land is ook zeer begaan met het bouwen van “bruggen voor morgen”. Er is veel aandacht voor ecologische zorg – en dat is een heel, heel mooie zaak aan Hongarije – en er wordt gewerkt aan het bouwen van bruggen tussen de generaties, een uitdaging die niemand vandaag de dag nog uit de weg kan gaan.

Er zijn ook bruggen die de Kerk moet slaan naar de mensen van vandaag, want de verkondiging van Christus kan niet alleen bestaan uit het herhalen van het verleden, maar moet altijd geactualiseerd worden, om de vrouwen en mannen van onze tijd te helpen Jezus te herontdekken.

Bruggen tussen gelovigen

Ten slotte denk ik aan de schoonheid van het bouwen van bruggen tussen gelovigen: Zondag tijdens de Mis waren er christenen van verschillende riten en landen, en van verschillende denominaties, die goed samenwerken in Hongarije.

Tot slot wil ik eraan herinneren hoe toegewijd de Hongaren zijn aan de heilige Moeder van God. Daarom vertrouwen we dat lieve land toe aan de koningin van Hongarije.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.