<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Woord van de paus

Paus: ‘Zonder gebed kun je het geloof niet verkondigen’

KN Redactie 4 december 2024
image
Foto: CNS - Pablo Esparza

Tijdens de algemene audiëntie van 4 december sprak paus Franciscus over het evangeliserende werk van de Heilige Geest, ofwel zijn rol in de verkondiging van de Kerk.

De eerste brief van Petrus definieert de apostelen als degenen die het Evangelie verkondigden door de Heilige Geest (vgl. 1,12). In deze uitdrukking vinden we de twee elementen van de christelijke verkondiging: de inhoud, ofwel het Evangelie en het middel, ofwel de Heilige Geest.

In het Nieuwe Testament verwijst het woord ‘Evangelie’ naar de Evangelies volgens Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. En dan betekent het Evangelie de Blijde Boodschap die Jezus tijdens zijn aardse leven verkondigde, en de Blijde Boodschap over Jezus, ofwel het paasmysterie van de dood en verrijzenis van de Heer.

De verkondiging van Jezus, en later die van de apostelen, bevat ook alle morele plichten die voortvloeien uit het Evangelie, te beginnen met de Tien Geboden en eindigend met het ‘nieuwe’ gebod van de liefde.

Zalving

Dat is de inhoud van de christelijke verkondiging. We moeten echter ook het middel van de verkondiging in gedachten houden. Het Evangelie moet verkondigd worden “in de kracht van de Heilige Geest” (1 Petr. 1,12).

De Kerk moet precies doen wat Jezus zei aan het begin van zijn openbare leven: “De geest des Heren is over mij gekomen, omdat Hij mij gezalfd heeft. Hij heeft mij gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen” (Luc. 4,18).

“Hoe kun je verkondigen als dat niet van jezelf afhangt, maar van de komst van de Heilige Geest?”

Verkondigen met de zalving van de Heilige Geest betekent, naast de ideeën en de leer, ook het leven en de overtuiging van ons geloof overbrengen. Het betekent niet alleen vertrouwen op “de overredingskracht van de ‘wijsheid’”, maar “op de kracht van de Geest” (1 Kor. 2,4), zoals Paulus schreef.

Ons werk

Makkelijk gezegd, maar hoe breng je dat in de praktijk als het niet van ons afhangt, maar van de komst van de Heilige Geest? Eigenlijk is er één ding dat van ons afhangt, nee twee, en ik zal ze kort noemen.

Het eerste is gebed. De Heilige Geest komt over hen die bidden, want de hemelse Vader geeft “de Heilige Geest aan wie Hem erom vragen” (Luc. 11,13), vooral als ze Hem vragen om het Evangelie van zijn Zoon te verkondigen! Wee degene die verkondigt zonder te bidden!

Daarom is het eerste wat van onszelf afhangt het gebed, dat de Heilige Geest mag komen. Het tweede is niet onszelf verkondigen, maar Jezus de Heer (vgl. 2 Kor. 4,5). Het is niet nodig om hierover uit te weiden, want iedereen die betrokken is bij evangelisatie weet heel goed wat het in de praktijk betekent om niet onszelf te verkondigen.

Meewerken

Ik zal me beperken tot een specifieke toepassing van deze eis. Niet zelf willen verkondigen houdt ook in dat we niet altijd voorrang geven aan pastorale initiatieven die door onszelf worden gepromoot en die verbonden zijn met onze eigen naam, maar dat we bereid zijn mee te werken, indien gevraagd, aan initiatieven van de gemeenschap of die ons worden toevertrouwd.

Moge de Heilige Geest ons helpen, ons begeleiden en de Kerk leren om op deze manier het Evangelie te verkondigen aan de mannen en vrouwen van onze tijd! (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.