<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Een man die Ove heet

Hettie van der Ven 7 juli 2016
image

Knorrepotten op leeftijd, veelal liefdevol maar met een behoorlijke gebruiksaanwijzing, hebben de afgelopen jaren hun plek veroverd in de literatuur.

Zo maakt in Nederland Hendrik Groen furore en vanuit Zweden leerden we een honderdjarige kennen die uit het raam klom en verdween. Uit datzelfde land is daar nu Een man die Ove heet. Het boek met de gelijkluidende titel van Fredrik Backman was een bestseller en ook de film is een grote hit.

Knorrepot

Ove is met zijn 59 lentes nog niet enorm op leeftijd, maar knorren kan hij als de beste. Hij regeert het woonerf waar hij woont met harde hand. Onrechtmatig gestalde fietsen slaat hij op in zijn garage, de buurtkat kan altijd op vals geblaas terug rekenen en de chihuahua van een buurvrouw wordt door Ove steevast een winterlaars met oogjes genoemd.

Vriendelijkheid vindt hij tijdverspilling. Rechtvaardigheid daarentegen is alles. Ove gaat in de openingsscène van de film dan ook volledig door het lint wanneer hij een bosje rozen niet voor 35 kronen mee krijgt, terwijl er een aanbieding van zeventig kronen voor twee bosjes geldt.

Zachte kant

Hij brengt de bloemen naar het graf van zijn overleden vrouw Sonja. “Je krijgt maar een keer twee bosjes hoor”, deelt hij mede, gevolgd door een fluisterend “ik mis je”. Daarmee wordt ook de zachte kant van Ove direct duidelijk.

Na het verliezen van zijn vrouw heeft het leven voor hem geen zin meer en hij wil haar zo snel mogelijk achterna. Halfslachtige pogingen daartoe mislukken steeds omdat zijn nieuwe buren voortdurend een beroep op hem doen.

Tijdloos

Via flashbacks geeft regisseur Hannes Holm de kijker steeds meer informatie over het verleden van Ove: zijn jong overleden moeder, zijn gesloten vader, zijn al van jongs af aan aanwezige neurotische trekken en de grote liefde voor zijn vrouw. “Er was niets voor Sonja en er is niets na Sonja”, zo stelt Ove.

Oves’ ontwikkeling is voorspelbaar. Tegen wil en dank maakt hij steeds meer deel uit van een liefdevol sociaal netwerk. Hij adopteert de buurtpoes, geeft de buurvrouw rijles en past op haar kinderen. Alles met frisse tegenzin en immer knorrend. Ove blijft Ove. Maar zelfs hij redt het niet alleen. Een man die Ove heet is ontroerend, grappig en tijdloos.

Film: Een man die Ove heet (2015), Zweden, 116 min. Regie: Hannes Holm, met o.a. Rolf Lassgård, Bahar Pars en Filip Berg.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.