<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Boosheid in België om misbruikplegers op kieslijst

Anton de Wit 10 mei 2024
image
Aartsbisschop Luc Terlinden. Foto: Armelle Delmelle - Wikimedia Commons

Het aartsbisdom Mechelen-Brussel is in verlegenheid gebracht omdat de kieslijst van de priesterraad drie misbruikplegers blijkt te bevatten. Het aartsbisdom spreekt van een administratieve fout, critici zijn niet overtuigd.

Priester Rik Devillé, bekend om zijn strijd tegen misbruik in de katholieke Kerk, ontdekte de namen van de misbruikplegers op de kandidatenlijst van het adviesorgaan van het aartsbisdom.

Ontslag geëist

Hij is laaiend en eist het aftreden van de aartsbisschop. “Terlinden is de verantwoordelijke voor dit bisdom en kan niet de schuld leggen bij fouten van medewerkers”, aldus Devillé tegen VRT NWS. “Je ondertekent toch geen document waarvan je niet weet wat er in staat.”

“Dat is een zeer grote fout en die zullen we rechtzetten”, zo reageerde woordvoerder Geert De Kerpel van het aartsbisdom volgens Otheo (voorheen Kerknet). “Onze excuses aan alle slachtoffers en aan al wie zich daardoor geschandaliseerd voelt.”

Schikking voor verjaarde feiten

“Alle priesters zijn in principe kiesgerechtigd en worden automatisch op de kieslijst gezet”, zo licht De Kerpel verder toe. Hij legt uit dat het priesters betreft die buiten de rechtsgang om een schikking hebben getroffen met de slachtoffers voor verjaarde feiten.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Dat is iets tussen slachtoffer en dader. Binnen het bisdom zijn maar enkele mensen daarvan op de hoogte. Hier is de fout gemaakt dat de mensen die die kieslijsten hebben opgesteld de bisschop of de personeelsdienst niet op de hoogte hebben gebracht.”

Open brief

Niet alleen Devillé is niet overtuigd door deze lezing, stevige kritiek komt ook uit de hoek van een groep Vlaamse katholieke jongeren. Een zevental vrijwilligers van het IJD, het Vlaamse jongerenpastoraat, schreef een open brief aan aartsbisschop Terlinden.

“De reactie van de Kerk geeft de indruk dat het om een ‘klein’ administratief incident zou gaan, om een onhandige vergissing. Maar voor ons voelt het groot, heel groot. Bovendien toont het eigenlijk ook aan dat die zaken, die de kerkleiding geregeld verweten worden, effectief ook – minstens gedeeltelijk – kloppen.”

Steun

“Dit is niet onze kerk”, aldus de zeven twintigers. Sofi Van Ussel, directeur van het IJD, liet aan VRT NWS weten dat ze de boodschap ondersteunt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.