<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Amsterdamse delegatie op pauselijke audiëntie tijdens Dodenherdenking: ‘Het was een prachtig weekend’

Emma Koevoets 7 mei 2024
image
Paus Franciscus met bisschop Jan-Hendriks, Eric Fennis, deken van Amsterdam en Annemieke Ruigrok, ambassadeur van Nederland bij de Heilige Stoel. Achter hen zit de Amsterdamse delegatie die in het Apostolisch Paleis door de paus werd ontvangen. Foto: Bisdom Haarlem-Amsterdam / L'Osservatore Romano

Op 4 mei ontving paus Franciscus vijftig personen uit Amsterdam voor een besloten audiëntie in Rome. Later die dag, als een verlengstuk van de Dodenherdenking op de Dam, celebreerde bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam een Mis in de Sint-Pietersbasiliek.

“We brachten met deze groep een bezoek aan het Vaticaan om verschillende redenen”, vertelt bisschop Hendriks. “Ten eerste wilden we graag een concertreis maken met het koor Diga Maris van de Nicolaasbasiliek in Amsterdam. Daarnaast was er het plan om de paus een nieuwe tulpensoort aan te bieden ter ere van de encycliek Fratelli Tutti.”

Tijdens eerdere bedevaarten vanuit bisdom Haarlem-Amsterdam naar Rome werden op 4 mei oorlogsslachtoffers herdacht. “We vonden het passend om dit opnieuw te doen. We hebben al onze ideeën voor deze reis gecombineerd, inclusief het herdenken van Amsterdams 750-jarige bestaan.”

Concert in Friezenkerk

De Amsterdamse delegatie gaf op 3 mei een concert in de Friezenkerk – de Nederlandse kerk in Rome – op initiatief van de Sint-Nicolaaskerk. De groep omvatte onder andere ook de voorzitter van de Vrienden van de Friezenkerk Ed Nijpels, oud-Europarlementariër Maria Martens, deken Eric Fennis en andere priesters en kerkbestuurders uit de regio Amsterdam.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Aartsbisschop Paul Gallagher, de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan, hield een toespraak waarin hij terugblikte op zijn bezoek aan Amsterdam en het publiek eraan herinnerde dat de stad ontstond doordat de bisschop van Utrecht destijds een deel van zijn grondgebied beschikbaar stelde.

Bisschop Hendriks gaf aansluitend een receptie voor alle aanwezigen, waaronder de Nederlandse ambassadeur in Italië en haar collega in Vaticaanstad.

Katholieke wortels

Tijdens de pauselijke privé-audiëntie op 4 mei sprak paus Franciscus volgens Hendriks over het goed samenleven van mensen van allerlei nationaliteiten en de zorg voor de armen in Amsterdam. Omdat ook de viering van 750 jaar Amsterdam nadert, benadrukte de paus de katholieke wortels van de hoofdstad.

image
Ook tijdens de audiëntie werd er door Diga Maris gezongen. Bij het zingen van een Argentijns lied stak paus Franciscus zijn duim op naar het koor als blijk van waardering. Foto: Mgr. Jan Hendriks - Arsacal

Hij sprak over het Mirakel van Amsterdam in 1345, waarbij een hostie in een huis in de Kalverstraat niet verbrandde, maar boven het vuur bleef zweven waardoor de stad een bedevaartsoord werd voordat het een bekend handelscentrum werd.

Fratelli Tutti-tulp

De delegatie overhandigde een speciaal nieuw tulpenras aan de paus – wit van kleur met een geel hart – dat vernoemd is naar zijn laatste encycliek Fratelli Tutti, gewijd aan broederschap en vrede. Ook werd er een Delftsblauwe tulpenvaas aan de paus gegeven met oranje tulpen.

image
De Delftsblauwe tulpenvaas met oranje tulpen.   Foto: Mgr. Jan Hendriks - Arsacal

Voor de Vaticaanse tuinen werden bloemen en bollen overhandigd door Paul Russel, voorzitter van de Amsterdamse Katholieke Stichting ter Bevordering van Welzijnswerk (KSBW). Deze stichting richt zich voornamelijk op het bevorderen van harmonieus samenleven en jongerenwerk, en vond dit een mooie visualisatie en ondersteuning van haar inzet voor meer broederschap.

De paus ondertekende een certificaat tijdens de audiëntie, waarmee de nieuwe tulpensoort officieel de naam Fratelli Tutti kreeg.

‘Welkom in Amsterdam’

Alle aanwezigen kregen de gelegenheid om de paus persoonlijk te begroeten. Bisschop Hendriks bood hem een fotoboek van Amsterdam aan met de woorden ‘Benvenuto ad Amsterdam’ (Welkom in Amsterdam) op de eerste bladzijde geschreven. “Daarnaast heb ik een koorlid, dat in verwachting was, samen met haar man aan de paus voorgesteld en gevraagd of hij het kindje wilde zegenen. Dit was een ontroerend moment.”

Hoewel paus Franciscus aangaf Amsterdam gekend te hebben als een mooie stad in zijn tijd als jonge jezuïet, is er van een toekomstig bezoek aan Nederland of aan de hoofdstad absoluut geen sprake.

Voornamelijk jonge mensen

Later op de dag werd er met de delegatie een Mis gevierd in de Sint-Pietersbasiliek, waarbij ook werd stilgestaan bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. “De Mis was heel indrukwekkend, met heel veel mensen in de kerk”, aldus bisschop Hendriks. “Om acht uur ‘s avonds hielden we ook een eigen herdenking met ons koor in de kapel van ons verblijf.”

Op 5 mei vierde de Amsterdamse groep Bevrijdingsdag met een feestelijke Mis in de Friezenkerk, wederom met zang van Diga Maris. “Het was een prachtig weekend. De koorleden zijn voornamelijk jonge mensen en het was ontroerend om te zien hoe deze ervaring van verbondenheid, zowel onderling als met de paus en ons geloof, hen raakte.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.