<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Praktijkles in synodaliteit’ voor 200 priesters, onder wie een Nederlander

Luuk van den Einden 7 mei 2024
image
Deelnemers aan de synodale priesterbijeenkomst van vorige week. Foto: CNS - via de Bisschoppensynode

Namens Nederland was vicaris-generaal Harry Quaedvlieg bij de vierdaagse synodale priesterbijeenkomst in Sacrofano. Hij ontdekte er wat priesters uit de hele wereld met elkaar gemeen hebben en oefende er met synodaliteit. “Mijn vertrouwen in synodaliteit is gegroeid.”

Vorige week waren ongeveer tweehonderd priesters van over de hele wereld bijeen in een retraitecentrum in Sacrofano, een plaats vlakbij Rome. De bijeenkomst, die werd afgesloten met een ontmoeting met paus Franciscus, was bedoeld om parochiepriesters de kans te geven om hun ervaringen met synodaliteit te delen.

De week in het gezelschap van collega-priesters was “een mooie ervaring”, vindt de Roermondse vicaris-generaal Harry Quaedvlieg, de Nederlandse afgevaardigde. “Het is heel bijzonder om een week in zo’n synodeconcept opgenomen te zijn, op het niveau van de wereldkerk.”

‘Voorrecht’

“Ik heb natuurlijk in eerdere fases aan het synodale proces meegedaan, maar dan ben je altijd heel lokaal bezig. Nu gebeurde het juist op wereldniveau, met collega’s. De ervaringen daarover met elkaar delen is een bijzondere dimensie. Het voelde als een voorrecht om dat mee te mogen maken.”

Quaedvlieg heeft de bijeenkomst ervaren als “een praktijkles in synodaliteit”. De eerste drie dagen stonden vooral in het teken van groepsgesprekken tussen priesters onderling, die volgens de synodale methode gevoerd werden.

“Luisteren stond heel centraal. Zo kom je samen tot een conclusie, of althans tot belangrijke punten. De rust waarin dat gebeurde vond ik heel mooi. Je zorgt dat je elkaar niet verliest. Vanuit verschillende blikken ontstaat zo een bijdrage aan het kerk-zijn en de opdracht die we hebben.”

Overeenkomsten en verschillen

Tijdens de week waren priesters uit bijna honderd landen aanwezig. Hoewel de deelnemers uit alle windstreken kwamen, bleken de overeenkomsten belangrijker dan de verschillen. “Je ontdekt snel manieren waarop je met elkaar in gesprek komt en ziet hoe je dezelfde manier van denken hebt.”

image
Vicaris-generaal Harry Quaedvlieg: "Het voelde als een voorrecht om dit mee te mogen maken.” Foto: John Peters - Bisdom Roermond

“De verschillende problematieken waar we voor staan kunnen uiteenlopen: in bijvoorbeeld Latijns-Amerika of Oost-Europa zijn de omstandigheden heel anders dan hier, maar de houding en de liefde voor de parochiegemeenschap en de Kerk – en soms ook de moeilijkheden – vond ik heel herkenbaar”, legt Quaedvlieg uit. “Ik heb daardoor iets ervaren van de universaliteit van de Kerk en van het pastoorsambt.”

Broederschap

Op de laatste dag van de bijeenkomst hadden de deelnemers een ontmoeting met paus Franciscus. Voor die gelegenheid had de paus ook een brief geschreven, waarin hij ingaat op de rol van priesters in het synodale proces. “We kunnen geen gemeenschap en participatie bevorderen in de geloofsgemeenschappen die aan onze zorg zijn toevertrouwd, als we die gemeenschap niet onderling zelf beleven”, aldus de paus.

Tijdens de groepsgesprekken op de synodale priesterbijeenkomst kwam de behoefte aan onderlinge gemeenschap duidelijk aan het licht. Volgens de rapporten op basis van de groepsgesprekken blijkt dat eenzaamheid een groot probleem onder priesters is, meldt OSV News. In de groepsgesprekken werd gerept over “een tekort aan broederschap en gemeenschap onder priesters”.

Groeiend vertrouwen

Quaedvlieg is “niet verbaasd” dat het gebrek aan broederschap onder priesters onderling prominent naar voren is gekomen. “Soms is het pastoorschap eenzaam, dat voel je ook wel. Elkaar steunen komt er in de praktijk niet altijd van. In Nederland is er op dat vlak ook nog wat te winnen.”

“Mijn vertrouwen in synodaliteit is gegroeid”, zegt Quaedvlieg. “Synodaliteit is niet alleen een instrument, maar is ook een manier waarop de Kerk zich zou moeten voortbewegen in de tijd en in haar missie en opdracht.”

Elkaar vasthouden

Juist in een zoekende Kerk die in een crisis zit, zoals in Nederland, moet je elkaar vasthouden, vindt hij. “Synodaliteit is een heel sterk instrument om gefocust te blijven op wat er wel kan. Daar is nu het meeste werk te doen. Ik snap ook wel dat sommigen daar veel moeite mee hebben, want je neemt een instrument ter handen waarover je, zeker als pastoor, niet altijd controle over hebt.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Je moet erop vertrouwen dat de Heilige Geest door dat instrument werkt”, vervolgt hij. “Daarom zijn aspecten als stilte en gebed belangrijk. We willen vaak meteen resultaten zien, maar hier geef je heel veel ruimte aan het proces zonder meteen resultaten af te willen dwingen. Dat kan ook best spannend zijn.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.