<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Onderbelichte priesters mogen ‘eindelijk’ hun ervaring delen op internationale synodale bijeenkomst

Luuk van den Einden 18 april 2024
image
Vicaris-generaal Harry Quaedvlieg gaat namens Nederland eind deze maand naar een internationale synodale priesterbijeenkomst vlakbij Rome. Foto: John Peters - Bisdom Roermond

Priesters uit de hele wereld komen binnenkort samen nabij Rome om met elkaar en de paus te praten over het synodale proces. Namens Nederland is Harry Quaedvlieg aanwezig: “Het zoeken naar onze identiteit en fundamenten vind ik een bijzonder proces.”

Honderden priesters afkomstig uit de hele wereld zullen van 29 april tot en met 1 mei elkaar ontmoeten in Sacrofano, een plaats aan de rand van Rome. Daar gaan ze drie dagen lang met elkaar in gesprek over het thema: ‘de synodale plaatselijke Kerk op missie’. Op 2 mei zullen alle aanwezigen twee uur lang met paus Franciscus in dialoog gaan over het thema.

De resultaten van hun discussies zullen samen met bijdragen van bisschoppenconferenties gebruikt worden bij het opstellen van het werkdocument voor de tweede sessie van de synode over synodaliteit in oktober.

Eén Nederlander

Volgens de woordvoerder van de Nederlandse kerkprovincie is het aantal priesters dat een land naar de bijeenkomst mag sturen afhankelijk van de grootte van het land. Namens Nederland gaat daarom één priester. Dat is Harry Quaedvlieg, vicaris-generaal van het bisdom Roermond, die tot medio 2021 pastoor was in Geleen.

Quaedvlieg hoopt vooral op een ontmoeting met de wereldkerk, zegt hij wanneer hij vooruitblikt op de bijeenkomst eind deze maand. “Luisteren naar wat de realiteit is in andere Kerken is een belangrijk aspect van de synode. Daar ben ik benieuwd naar. Die ontmoeting is daarom al winst op zich.”

“Ik ga vooral om naar de ervaringen van anderen te luisteren: waar zij als Kerk mee worstelen, welke kansen zij voor de toekomst zien”, vervolgt hij.

‘Identiteit en fundamenten’

Andersom zullen buitenlandse collega’s ongetwijfeld ook geïnteresseerd zijn in de Nederlandse situatie. “Het zoeken naar onze identiteit en fundamenten vind ik een bijzonder proces, dat wil ik delen”, zegt Quaedvlieg.

“Heel lang hebben we alleen maar achteruitgang gezien en op veel plekken is dat nog zo. Tegelijkertijd zie je dat in Nederland over het algemeen een nieuwe vorm van gemeenschap en kerk-zijn zich begint te ontwikkelen. Dat is heel hoopvol, ook al weten we nog niet wat dat gaat opleveren of hoe dat er over twintig jaar uitziet.”

‘Medelijden’

“Als je op internationale bijeenkomsten zegt dat je Nederlander bent, hebben de mensen altijd een beetje medelijden met je: euthanasie, abortus en drugs bepalen het beeld dat de internationale Kerk van Nederland heeft”, aldus Quaedvlieg.

“Er is veel verlangen en urgentie naar missionair worden, maar hoe doe je dat?”

“Dat is misschien ook waar”, denkt hij, maar tegelijkertijd ziet hij een andere kant. “Juist in die armoede zie je dat er nieuwe initiatieven kunnen ontstaan. Dat zie ik ook in mijn eigen bisdom: soms ontstaan op de meest armzalige plekken de mooiste initiatieven.”

Ervaringen

Dinsdag publiceerde het secretariaat van de synode een overzicht van de vragen waarover de priesters zullen discussiëren en bidden tijdens de bijeenkomst. Het gaat daarbij onder meer over “welke ervaringen van een synodale Kerk” ze hebben gehad in hun parochies en hoe die bevallen zijn.

Deelnemers zullen ook gevraagd worden te vertellen hoe hun parochies hebben bijgedragen aan de missie van hun bisdom, wat hun ervaringen zijn met “kerkelijk onderscheidingsvermogen” en hoe zij denken dat organen zoals parochieraden en financiële raden van dienst kunnen zijn in parochies en bisdommen.

‘Missionaire urgentie’

De thema’s die op de synodale priesterbijeenkomst centraal staan “zijn onderwerpen waar we als Nederlandse Kerk met veel interesse naar kijken”, legt Quaedvlieg uit. “We hebben in onze tijd moeite om gemeenschappen te vormen – zie bijvoorbeeld het binden van vrijwilligers. Er is veel verlangen en urgentie naar missionair worden, maar hoe doe je dat?”

“Het synodaal proces is niet alleen maar een uitkomst die eruit moet komen, maar een cultuurverandering in hoe je samen Kerk bent.”

Quaedvlieg wil zijn verwachtingen niet te veel van tevoren inkleuren. “Je moet juist een beetje verrast worden door dit soort bijeenkomsten. Je moet ruimte geven aan wat de Geest brengt. Als ik dat te veel invul, sta ik de Geest in de weg.”

Betrokkenheid versterken

De bijeenkomst in Sacrofano is een bewuste actie om de betrokkenheid van parochiepriesters bij het synodale proces te versterken. In het syntheserapport dat na de eerste synodesessie in oktober 2023 verscheen, werd namelijk geconstateerd dat die groep vooralsnog onderbelicht is gebleven.

“Er moeten manieren gevonden worden om diakens, priesters en bisschoppen actiever te betrekken”, staat in het synthesedocument. “Een synodale Kerk kan niet zonder hun stemmen, ervaringen en bijdragen. We moeten beter begrijpen waarom sommigen weerstand hebben gevoeld tegen het synodale proces.”

‘Cultuurverandering’

Quaedvlieg vindt de conclusie dat priesters nog te weinig betrokken zijn terecht. “Het moet aan de basis gebeuren; het synodaal proces is niet alleen maar een uitkomst die eruit moet komen, maar een cultuurverandering in hoe je samen Kerk bent en je samen laat leiden door Christus en de Heilige Geest.”

“Je ziet in de parochies hoezeer een priester de parochie daarvoor kan openen – of in heel negatieve zin juist kan sluiten”, zegt hij. “Misschien had men zich dat van tevoren niet gerealiseerd, maar ik denk dat het heel terecht is om juist ook pastoors erin mee te nemen, zodat zij in beeld blijven in het proces.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.