<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

Studiemiddag zet gezin weer op de kaart: ‘Waar het gezin verzwakt, verzwakt de samenleving’

Francesco Paloni 23 april 2024
image
De sprekers van de studiemiddag over gezinsbeleid (vlnr): Kardinaal Wim Eijk, Vincenzo Bassi en Hélène Selderhuis. De dag werd georganiseerd door het Gezinsplatform, Fafce en Opgroeisympsosium, en vond plaats in de aanloop naar de Week van het Gezin (11 -17 mei). Foto: Wim Koopman

Het gezin kan oplossingen bieden voor actuele problemen in de samenleving, zoals eenzaamheid, personeelstekorten en de toename van mentale problemen onder jongeren. Dat kwam naar voren tijdens de studiemiddag over het gezinsbeleid, waar ook kardinaal Wim Eijk op maandag aan deelnam. “De samenleving bloeit op wanneer gezinnen een rol spelen.”

Volgens het Gezinsplatform Nederland, dat het evenement organiseerde, verdient het gezin “meer aandacht en steun”, zodat het kan bijdragen aan de “sociale, economische en mentale gezondheid van de samenleving als geheel”.

Positieve impact

Die gedachte werd breed gedeeld tijdens de studiemiddag die op maandag plaatsvond in Nieuwkuijk. Naast kardinaal Wim Eijk waren beleidsmakers en vertegenwoordigers van kerkelijke bewegingen aanwezig, waaronder de Focolarebeweging, de Gemeenschap Emmanuel en de Neocatechumenale Weg. Ook gedelegeerden van verschillende bisdommen woonden de studiemiddag bij.

De aanwezigen kwamen bijeen om na te denken over hoe de positieve impact van gezinnen gedeeld kan worden met de samenleving en hoe dit vertaald kan worden naar overheidsbeleid. Dat kon onder meer door deelname aan verschillende thematafels, waar onderwerpen als onderwijs en gezin, werk-thuisbalans en geloofsgemeenschappen en gezin aan bod kwamen.

Gezin als hulpbron

“We moeten mensen er niet zozeer van overtuigen om het gezin te verdedigen, maar ze laten zien dat het gezin een hulpbron is”, zei Fafce-voorzitter Vincenzo Bassi tijdens zijn lezing. De Europese gezinsorganisatie Fafce zet zich als overkoepelend orgaan in binnen enkele Europese commissies, volgt het beleid in Brussel en vertaalt dit naar de leden. In Nederland is dit het Gezinsplatform.

De aandacht voor het gezin is vaak geen prioriteit in de (Europese) politiek, bleek uit zijn woorden. Daarom moeten gezinsorganisaties en iedereen die zich daarvoor inzetten bewust worden dat zij een stem hebben. Het gebruiken van die stem kan volgens Bassi ook zonder gebruik te maken van religieuze argumenten waarmee het belang van het gezin uitgelegd kan worden.

Ten gunste van iedereen

“We gebruiken geen religieuze categorieën; we proberen uit te leggen dat het gezin een functie vervult die ten gunste is van iedereen. De samenleving bloeit op wanneer gezinnen een rol spelen. We zien dit in kleine parochies, maar ook in stedelijke gebieden.”

image
Hélène Selderhuis, beleidsmaker van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), waarschuwde voor de toenemende bemoeienis van Europa met thema’s als gezin, onderwijs, zorg en medische ethiek. Foto: Wim Koopman

Het individualisme leidde volgens Bassi tot verschillende “ziektes” die onze samenleving in het verleden heeft gekend, zoals het nationalisme. Maar ook tegenwoordig leidt deze heersende opvatting tot groeiende demografische problemen, aldus Bassi, die bestreden kunnen worden door gezinsbeleid te bevorderen.

Ontwikkeling huwelijk en gezin

“We zijn vergeten hoe we tot onze moderne samenleving zijn gekomen. Het gezin scoort voortdurend goals, maar niemand merkt dit.”

Aan het begin van de studiemiddag sprak kardinaal Wim Eijk over de ontwikkeling die het gezin in de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. De aartsbisschop van Utrecht bracht de impact van sociaal-culturele ontwikkelingen op het huwelijk in kaart, dat steeds meer onder druk staat van de “huidige, individualistische cultuur”.

“De meeste mensen laten zich bij hun keuze leiden door de publieke opinie, die zij als hun eigen mening zien.”
- Kardinaal Wim Eijk

Rol Europese Unie

“De meeste mensen laten zich bij hun keuze leiden door de publieke opinie, die zij als hun eigen mening zien. Zij voelen zich autonoom, terwijl zij het in feite niet zijn. Dit verklaart de kracht van de publieke opinie en het dwingende karakter van de huidige samenleving. Wee je gebeente als je het lef hebt om iets anders te menen of te denken; het is bijna verboden.”

Ook de rol van de Europese politiek kwam tijdens de studiemiddag ter sprake. Hélène Selderhuis, beleidsmaker van Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), waarschuwde voor de toenemende bemoeienis van Europa met thema’s als gezin, onderwijs, zorg en medische ethiek.

Niet bevoegd

“Dat is vreemd, omdat Europa hier eigenlijk niet toe bevoegd is. Het zijn thema’s waar Europa alleen in uitzonderlijke gevallen iets over mag zeggen. Maar ze doen het toch”, sprak Selderhuis.

image
Naast kardinaal Eijk namen bisschop Ron van den Hout (Bisdom Groningen-Leeuwarden) en hulpbisschop Everard de Jong (Roermond) deel aan het evenement. Foto: Wim Koopman

Selderhuis noemde het voorbeeld van wetgeving over meerouderschap, draagmoederschap en abortus, dat langs allerlei wegen in wetsvoorstellen komt, zonder dat de lidstaten hier vooraf over worden geraadpleegd.

Stem laten horen

“Europa probeert haar wil op te leggen aan alle lidstaten”, aldus Selderhuis. “De seculier-progressieve agenda werkt overal in door.” Volgens de beleidsadviseur is de werkwijze van de Europese politiek in tegenspraak met het Verdrag van Parijs (1951), dat ten grondslag lag aan de EU.

“Het is belangrijk dat gezinnen hun stem laten horen”, zegt Yvonne Koopman, bestuurslid van het Gezinsplatform. “Niet uit boosheid, maar om te laten blijken waar gezinnen tegenaan lopen. Uiteindelijk is de overheid verantwoordelijk dat burgers hun leven kunnen invullen zoals zij dat willen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.