<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Europa

Europese bisschoppen positief over mogelijke EU-uitbreidingen

Luuk van den Einden 23 april 2024
image
Mensen van Oekraïense afkomst demonstreren in San Francisco tegen de Russische dreiging in 2022 met vlaggen die de EU-vlag en het wapen van Oekraïne combineren. Kort na de Russische invasie van Oekraïne diende het land een aanvraag tot EU-lidmaatschap in. Foto: CNS - David Maung

Als het aan de Europese bisschoppen ligt, is de Europese Unie nog lang niet op haar grootst. In een gezamenlijke verklaring spreken zij de hoop uit dat met name landen in oostelijk Europa in de toekomst lidstaat worden.

De bisschoppen van COMECE, het samenwerkingsverband tussen bisschoppenconferenties binnen de Europese Unie, waren vorige week bijeen in het Poolse Łomża vanwege de twintigste verjaardag van de EU-uitbreiding in 2004. In dat jaar werden in een keer tien voornamelijk Oost-Europese landen lid van de EU.

Tijdens hun ontmoeting in Łomża hebben de EU-bisschoppen een verklaring uitgebracht met als titel Laten we samen aan Europa blijven bouwen. In de verklaring spreken de bisschoppen hun steun uit voor mogelijke uitbreidingen van de EU in de toekomst.

Tweerichtingsverkeer

De oorlog in Oekraïne en Russische agressie heeft bewezen dat de Europese Unie niet ‘af’ is, aldus de bisschoppen. EU-uitbreiding is niet alleen “een geopolitieke noodzaak voor stabiliteit op ons continent”, maar ook “een krachtige boodschap van hoop voor de burgers van de kandidaat-landen”.

“In een wereld waarin nieuwe leiders opkomen, kan een intern verdeeld Europa dat niet met één stem spreekt alleen maar in de marge verdwijnen.”

Toetreden tot de EU is volgens hen wel een kwestie van tweerichtingsverkeer. Landen die lid willen worden, moeten “op cruciale vlakken” flinke hervormingen doorvoeren, vinden ze. Het gaat daarbij onder meer om het terugdringen van corruptie, wat een belangrijke eis voor EU-lidmaatschap is.

‘In de marge verdwijnen’

Volgens de Italiaanse bisschop Mariano Crociata, voorzitter van COMECE, is het belangrijk dat de Europese Unie eendrachtig sterk staat. “In een wereld waarin nieuwe leiders opkomen, kan een intern verdeeld Europa dat niet met één stem spreekt alleen maar in de marge verdwijnen.”

De meeste landen in Oost-Europa en op de Balkan zijn momenteel kandidaat-lidstaat van de EU. Met Servië, Noord-Macedonië, Albanië en Montenegro lopen actieve onderhandelingen. Vlak na de Russische invasie van Oekraïne in 2022 dienden Moldavië, Georgië en Oekraïne zelf een lidmaatschapsaanvraag in, maar de onderhandelingen daarover zijn nog niet gestart.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.