<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

‘Nostalgie’ zal kloosters niet behoeden voor sluiting, zegt de paus

Justin McLellan - CNS 22 april 2024
image
Paus Franciscus begroet de oversten en andere afgevaardigden van de ongeschoeide karmelietenkloosters tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan op 18 april 2024. Foto: CNS - Vatican Media

Terugverlangen naar het verleden zal contemplatieve religieuze ordes niet redden van het sluiten van hun kloosters of het ervaren van verschuivingen in roepingen, zegt paus Franciscus.

Beslissen over hoe de structuren van een eeuwenoude religieuze orde aan te passen aan de moderne tijd “betekent niet alleen vertrouwen op menselijke strategieën, defensieve strategieën, als het gaat om het nadenken over de vraag of een klooster moet worden gered of verlaten, over het gemeenschapsleven of over roepingen.”

Dat vertelde de paus aan de oversten en andere afgevaardigden van ongeschoeide karmelietenkloosters die in Rome bijeen waren om de constituties van hun orde te herzien. “Defensieve strategieën zijn het resultaat van een nostalgische terugkeer naar het verleden; dit werkt niet, nostalgie werkt niet”, zei hij.

Behouden van charisma

Paus Franciscus verwelkomde de groep op 18 april in het Vaticaan en drong er bij de ongeschoeide karmelieten op aan om in plaats daarvan een “evangelische hoop” aan te nemen die ons “in staat stelt om naar de toekomst te kijken met de wortels die we hebben ontvangen.”

“Dat heet het behouden van het charisma met de sensatie om vooruit te gaan, en dat werkt”, zei hij.

‘Een lamp met vliegen’

Hoewel de missie van de ongeschoeide karmelieten dezelfde zal blijven, vroeg de paus de leden van de orde, die in de zestiende eeuw werd opgericht, nieuwe wegen te vinden om anderen te versterken en te leiden naar hun charisma van contemplatie.

“Defensieve strategieën zijn het resultaat van een nostalgische terugkeer naar het verleden; dit werkt niet, nostalgie werkt niet. ”
- Paus Franciscus

Hij zei dat de orde de taak heeft om “nieuwe talen, nieuwe wegen en nieuwe instrumenten te vinden om met meer enthousiasme het contemplatieve leven te bevorderen waartoe de Heer jullie heeft geroepen.”

“Als een karmeliet goed werkt, trekt hij of zij aan, nietwaar?” vroeg hij. “Het is als een lamp met vliegen.”

Bijzondere uitdaging

Door hun constituties te herzien – voor het laatst goedgekeurd in twee vormen door Johannes Paulus II in 1990 en 1991 – moeten de ongeschoeide karmelieten niet “as beschermen” maar “een vuur voeden” dat de Kerk en de wereld verwarmt, zei paus Franciscus.

Hij merkte op dat dit principe weliswaar van toepassing is op de herstructurering van alle instituten van gewijd leven, maar dat kloosterorden de bijzondere uitdaging hebben om hun afzondering van de wereld in goede banen te leiden.

Toch zei de paus dat de “dynamiek van de contemplatie” dient als een “ladder die ons tot God verheft, niet om ons van de aarde te scheiden, maar om ons haar ten diepste te laten beleven, als getuigen van de liefde die we ontvangen.”

‘Het innerlijke licht’

De paus citeerde de stichteres van de orde, de heilige Theresia van Ávila, en zei dat de mystieke vereniging van ieder mens met God “heel ons leven transformeert zonder ons te scheiden van de dagelijkse bezigheden of een vlucht in geestelijke dingen te suggereren.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Door opzettelijk tijd te besteden aan gebed en stilte “loopt het contemplatieve leven niet het risico zichzelf te reduceren tot een vorm van spirituele inertie, die afleidt van de verantwoordelijkheden van het dagelijkse leven”, zei hij, maar blijft het “het innerlijke licht verschaffen voor onderscheidingsvermogen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.