<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Reportage

‘Ons Kloosterpad’ blijft Brabantse kloosters aan de samenleving binden

Luuk van den Einden 2 februari 2024
image
Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, abt Denis Hendrickx van de Abdij van Berne en provinciegedeputeerde Jos van der Horst bij de ondertekening van het samenwerkingsverband. Foto: VisitBrabant

Ruim twee jaar na de lancering van Ons Kloosterpad, het wandelnetwerk tussen Brabantse kloosters, wordt het project stevig uitgebreid. De hoop is dat daardoor in de toekomst alleen maar meer mensen kennis kunnen maken met het hedendaagse kloosterleven.

Ook het weer wil meewerken op de dag waarop een nieuwe samenwerkingsovereenkomst rond Ons Kloosterpad wordt ondertekend. 1 februari is zonnig, windstil en niet koud – perfect wandelweer. Dat ontgaat ook de mensen die voor de ondertekening naar de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther zijn gekomen niet; zij staan te trappelen in hun wandelschoenen.

‘Verhaal dreigt te verdwijnen’

Ons Kloosterpad werd in 2021 in het leven geroepen. De wandelroute, die in totaal 330 kilometer verdeeld over meerdere etappes beslaat, verbindt zo’n vijftig (voormalige) kloosters in oostelijk Brabant met elkaar en met de samenleving.

“Ons Kloosterpad toont een nieuw publiek wat het kloosterleven in deze tijd voorstelt”, legt abt Denis Hendrickx van de norbertijnen van Berne uit. Dat is belangrijker dan ooit, vindt hij: “Het kloosterleven heeft eeuwenlang enorme invloed gehad op Brabant, maar dat verhaal wordt nauwelijks verteld en dreigt te verdwijnen.”

Toekomstplannen

Om dat verhaal te kunnen blijven vertellen, werd op 1 februari een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de betrokken partijen: de provincie Noord-Brabant, toerismedienst VisitBrabant en de Vereniging Samenwerkende Kloosters. Daarnaast werden plannen voor de toekomst onthuld.

“Religieus erfgoed tekent Brabant; we moeten zorgen dat dit erfgoed in de toekomst kan blijven voortleven.”
- Paul Spapens

Zo gaat Ons Kloosterpad in de komende jaren uitbreiden naar het westelijke deel van de provincie en komen er plekken voor stiltebeleving en bezinning langs de route. Ook wordt de mogelijkheid om Ons Kloosterpad per fiets te volgen uitgevouwen.

Dat laatste is een initiatief van ‘fietsliefhebber en erfgoedkenner’ Paul Spapens, die met twee gelijkgestemden op eigen initiatief het fietsnetwerk ontwikkelt. “Dat zal niet precies dezelfde route volgen, maar wel dezelfde gedachte”, zegt hij. “Religieus erfgoed tekent Brabant; we moeten zorgen dat dit erfgoed in de toekomst kan blijven voortleven.”

Stapje terug

In de samenwerkingsovereenkomst wordt onder meer afgesproken dat de kloosters en VisitBrabant voortaan het voortouw zullen nemen. Voor de provincie is het tijd om een stapje terug te doen, aldus Jos van der Horst, gedeputeerde voor Energie en Cultuur.

“Inmiddels staat Ons Kloosterpad als een huis”, zegt hij. “Dit is voor de provincie een natuurlijk moment om onze rol van kartrekker naar verbinder te laten verschuiven, al blijven we natuurlijk betrokken.”

Kloostervereniging

Ook nieuw is de vereniging die de betrokken kloosters samen gevormd hebben. Die was nodig om de belangen van de kloosters vanuit één plek te organiseren, vertelt Jeroen Crajé van de Konferentie van in Nederland gevestigde Religieuzen (KNR), die de kloosters daarbij geholpen heeft. “Het doel is om de samenwerking tussen de kloosters te zoeken en ervoor te zorgen dat zij weten waar ze aan toe zijn.”

De kloosters zijn niet meer ieder afzonderlijk betrokken, maar worden vertegenwoordigd door één rechtspersoon. Volgens Crayé is het de bedoeling dat ook kloostergemeenschappen die niet aan Ons Kloosterpad verbonden zijn daarvan kunnen profiteren. “We willen deze vereniging in de toekomst breder trekken.”

‘Openbaring’

Voor de betrokken kloosters blijkt Ons Kloosterpad de weg vrij te hebben gemaakt naar nauwere banden met de maatschappij. Volgens Hendrickx is de belangstelling groot en zijn de ervaringen van de deelnemende gemeenschappen positief.

“Het is een knipoog naar het verleden, maar vooral ook een persoonlijke ontmoeting met de vrouwen en mannen die volgens religieuze en evangelische waarden leven.”
- Abt Denis Hendrickx

Dat geldt zeker voor zijn eigen abdij, waar veel wandelaars overnachten. “Gasten nemen deel aan het avond- en ochtendgebed en delen de maaltijden met de gemeenschap. Daaruit ontstaan gesprekken: er is veel nieuwgierigheid naar ons leven. Voor velen is het een openbaring hoe wij dat vormgeven.”

Route vol verhalen

Ons Kloosterpad is een route vol verhalen: naast de kloostergemeenschappen heeft ook iedere wandelaar zijn eigen verhaal te vertellen. Dat geldt bijvoorbeeld voor muzikant Iris Penning, die de middag muzikaal opluistert. Zij betrad het kloosterpad vanuit Eindhoven, maar geraakte niet verder dan het missieklooster in Aarle-Rixtel: “Daar ben ik in de kloostertuin gaan zitten om een liedje te schrijven. Verder dan één couplet was ik toen niet gekomen, omdat de zusters zo enthousiast waren over mijn muziek.”

Wie de 330 kilometer van Ons Kloosterpad wel in de benen heeft zitten, is Matthijs van der Tang. De wandelfan is ‘gangmaker’ voor het Emmausklooster in Velp; als vrijwilliger begeleidt hij groepen wandelaars die het klooster bezoeken. “Ik vind het mooi dat je verwondering ziet bij mensen.”

Ons Kloosterpad behoort tot zijn persoonlijke favorieten: “Een klooster is een heerlijke oase van rust als tussenstop voor het wandelen.”

‘Rugzak vol inspiratie’

Dat is waardevol, geeft abt Hendrickx aan voordat de aanwezigen vertrekken om zelf een rondje klooster te doen. “Het is een knipoog naar het verleden, maar vooral ook een persoonlijke ontmoeting met de vrouwen en mannen die volgens religieuze en evangelische waarden leven.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Het religieuze leven is teruggedrongen naar de randen van de samenleving”, vervolgt hij. “Kloosters zijn daarmee centra geworden waar je je rugzak kunt vullen met inspiratie voor het leven in deze hectische tijd.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.