<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Abdij van Berne worstelt met boekenaanbod: ‘We komen op een kritiek punt’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 27 september 2023
image
Er is veel onzekerheid rond de toekomst van het aanbod boeken en liturgische uitgaven van de Abdij van Berne. Abt Denis Hendrickx "mist regie" van de bisschoppen. Foto: Wikimedia Commons - WoutervD

De Abdij van Berne worstelt met de boekenverkoop. Vanaf begin oktober zullen er in de vermaarde boek- en abdijwinkel in Heeswijk minder boeken in de schappen liggen. Ook de toekomst van de liturgische uitgaven is onzeker.

Het boekenaanbod in de winkel valt sinds kort onder de verantwoordelijkheid van Stichting Berne abdijbier. Deze stichting gaat een nieuwe formule bedenken voor de verkoop van kloosterproducten en boeken.

Vrijwilligers

Hoe de vernieuwde abdijwinkel er qua opzet uit gaat zien, weet abt Denis Hendrickx nog niet. “Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers met kennis van religieuze boeken. Afhankelijk van hun inbreng en afhankelijk van de opbrengst per vierkante meter moeten we bepalen hoeveel boeken en abdijproducten er uiteindelijk aangeboden worden.”

De abt verwacht dat het aanbod boeken vooral de actuele uitgaven betreft. De boekenverkoop is de laatste jaren fors gedaald en bleek niet meer rendabel voor de abdijwinkel te zijn. Nederlands bekendste religieuze boekenwinkel besloot daarom te stoppen met de verkoop van het grote boekenassortiment. Sinds begin augustus hield de winkel uitverkoop. De boeken zijn “nagenoeg uitverkocht”, vertelt de abt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een onlinewinkel is volgens hem geen optie. “De organisatie ervan kost te veel geld. Overigens is Bol.com veel sneller dan wij zouden kunnen zijn.”

Uitgeverij

De ontwikkeling van een nieuwe formule voor de kloosterwinkel komt kort na de overname van het boekenfonds van Berne Media. In juli werd na lang overleg besloten om het boekenfonds te bundelen met het fonds van Adveniat. Deze uitgeverij werd op zijn beurt ondergebracht bij Jongbloed Media.

De abt benadrukt dat er geen verband bestaat tussen de plannen voor een vernieuwde kloosterwinkel en de recente ontwikkelingen bij de uitgeverij.

‘Ik mis regie’

Berne Media blijft vooralsnog in ieder geval de liturgische uitgaven, zoals misboeken, uitgegeven. Maar ook hier ziet de abt een afnemende vraag.

“Na corona is de dalende trend van het kerkbezoek versneld. Ik verwacht niet dat de kerkgang op korte termijn zal herstellen. We komen straks op een kritiek punt, waarbij we ons moeten afvragen of de liturgische uitgaven nog wel op deze manier kunnen voortbestaan.”

https://www.kn.nl/donaties/

De abt zegt al verschillende keren bij de bisschoppen te hebben aangedrongen om hierover in gesprek te gaan. “Misschien kunnen we met elkaar een andere, meer toekomstgerichte constructie bedenken, waarbij onze bisschoppen medeverantwoordelijkheid dragen naast de uitgeverijen Gooi en Sticht en Berne Media. Anders zal het een uitermate moeilijke zaak worden om bij een dalende afname de productie in de lucht te houden.”

Tot nu toe reageren de bisschoppen volgens de abt “erg traag. Ik mis hun regie hierbij”.

Rustig

De abdijwinkel gaat op 1 oktober ongeveer een weekje dicht. “De nieuwe winkel komt snel. Maar het zal niet ineens in de nieuwe vorm bestaan. We zullen steeds kritisch moeten kijken wat financieel haalbaar is. Zo kan het rustig aan uitgroeien tot een formule die ook rendabel is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.