fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Een kleine aardverschuiving in katholiek uitgeverijenland: Adveniat en Berne (deels) overgenomen

Luuk van den Einden 24 juli 2023
image
Leo Fijen, Matthy Groenen en Pieter de Boer (vlnr) bij de overname van de katholieke uitgeverij Adveniat door Jongbloed Media. Ook een deel van het boekenfonds van Berne Media verhuist mee. Foto: Jongbloed Media

Het boekenfonds van Berne Media wordt deels overgenomen door uitgeverij Adveniat, dat op zijn beurt weer volledig opgaat in Jongbloed Media. De betrokken bedrijven verwachten dat daarmee het voortbestaan van “het katholieke geluid in het uitgeverslandschap” verzekerd is.

Het katholieke uitgeverijenlandschap ondergaat een forse transformatie met de overname van twee bekende namen door Jongbloed Media. In een persbericht heeft Jongbloed, dat zich voorheen op protestantse boeken richtte, laten weten dat beide per direct worden overgenomen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een deel van het boekenfonds van Berne Media wordt onder de vlag van Adveniat geschoven, dat op zijn beurt bij Jongbloed wordt ondergebracht. De merknaam Adveniat blijft bestaan; daarmee wil Jongbloed uitdragen dat “de continuïteit van een eigentijds katholiek geluid in de uitgeverswereld gegarandeerd en versterkt wordt” door de overname, meldt de uitgeverij in het persbericht.

Samenloop van omstandigheden

Berne Media draagt alleen een deel van het boekenfonds over en blijft zelfstandig bestaan. Volgens directeur-uitgever Roel van Gestel worden met name de nieuwere titels overgedragen; de rest van het fonds blijft voorlopig, maar ook daar zal in de toekomst een beslissing over genomen worden.

Van Gestel legt uit dat het overdragen van het boekenfonds voortkomt uit een samenloop van omstandigheden. Na het afscheid van uitgever Philippe van Heusden eind vorig jaar nam Van Gestel tijdelijk die rol over, waarbij er in de tussentijd werd nagedacht over de toekomst van die functie.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Toen zijn er gesprekken ontstaan met Adveniat en Jongbloed”, zegt hij. “Daardoor gingen wij denken: is het dan wel verstandig om toch nog iemand aan te nemen voor het boekenfonds?”

‘Focussen op liturgie’

Ook merkt Berne dat de oplagen van nieuwe titels de afgelopen drie jaar terugliepen, waardoor het voor de kleine uitgeverij steeds moeilijker werd om die rendabel te houden. “Daarnaast zagen we dat die beperkte slagkracht efficiënte communicatie met de boekhandels in de weg staat”, aldus Van Gestel. “Die combinatie heeft ons doen inzien dat het niet verstandig is om zo’n klein fonds in stand te houden.”

Naast boeken richt Berne Media zich ook sterk op liturgische uitgaven als misboeken. Daarin verandert niets, benadrukt Van Gestel: “we gaan ons nu totaal focussen op de liturgische uitgaven.” Ook in het personeelsbestand van Berne Media verandert niets.

Grotere slagkracht

Leo Fijen, de directeur van Adveniat, zal als adviseur en ambassadeur aan Adveniat verbonden blijven. De overstap naar Jongbloed is niet uit nood geboren: Adveniat staat er financieel namelijk goed voor, aldus Fijen. Ook deze uitgeverij behoudt daardoor alle medewerkers.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Adveniat komt bij Jongbloed omdat Fijen de toekomst van zijn uitgeverij wil verzekeren terwijl hij het zelf rustiger aan gaat doen. “Ik ben 68; als ik omval is er geen Adveniat meer. Dat betekent dat wij naar continuïteit zoeken die grotere slagkracht heeft qua promotie, kantoorfaciliteiten en inhoud”, zegt hij.

Vandaar de overstap naar Jongbloed. Daar zal Fijen samen gaan werken met uitgever Pieter de Boer, met wie hij in het verleden al veel heeft gewerkt. “Op die manier hoef ik iets minder hard te werken, terwijl ik toch boegbeeld kan blijven en kan blijven werken aan een toekomst voor deze katholieke uitgeverij.”

‘Feestdag’

Fijen noemt de overname dan ook “een feestdag”. Hij merkt daarbij op dat de aandeelhouders van Adveniat, waar onder meer een aantal bisdommen en de Katholieke Bijbel Stichting onder vallen, hun fiat hebben gegeven aan de overname. “Dat betekent dat nogal wat bisschoppen blij zijn dat we deze stap zetten, omdat daarmee een katholieke uitgeverij blijft in een voor de rest krimpende kerkelijke situatie.”

https://www.kn.nl/donaties/

Ook bij Jongbloed zelf hangt de vlag uit vanwege de nieuwe katholieke aanwinsten. “Adveniat vormt met de titels van Berne een goede aanvulling op ons aanbod in de christelijke lezersmarkt”, legt directeur Matthy Groen uit. “Jongbloed kan als solide uitgeefhuis Adveniat een goed onderdak bieden.”