<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Duitsland

Duitse bisschop na werkbezoek aan Nederland: ‘Ik begrijp nu beter waarom Rome op zijn hoede is’

KNA 19 april 2024
image
Bisschop Peter Kohlgraf praat met demonstranten bij een vergadering van de Duitse bisschoppenconferentie in september 2021. Foto: CNS - Harald Oppitz, KNA

Meer dan 50 jaar geleden stopte het Vaticaan het hervormingsproject van de Nederlandse bisschoppen. Een Duitse bisschop trekt na een recent werkbezoek parallellen met de Synodale Weg in zijn land.

Bisschop Peter Kohlgraf van Mainz hoopt dat wat de katholieke kerk in Nederland heeft meegemaakt in haar conflict met het Vaticaan, zich niet zal herhalen in Duitsland.

‘Communicatieve ramp’

“In hun Pastoraal Concilie van 1970 behandelden de Nederlanders precies dezelfde kwesties die vandaag op tafel liggen in de Synodale Weg in Duitsland”, zei Kohlgraf in een interview met het Duitse persbureau KNA. Destijds had Rome de hervormingsbeweging een halt toegeroepen met een “communicatieve ramp”.

“Ik kan alleen maar hopen, en ik reken ook op de gesprekken tussen de Duitse bisschoppen en Rome, dat we nu een andere vorm van communicatie en Romeinse interventie zullen zien”, aldus Kohlgraf.

Reis naar Nederland

“Het zal natuurlijk van invloed zijn op de vraag of meer mensen in Duitsland teleurgesteld zullen zijn en afscheid zullen nemen van de kerk.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Kohlgraf is voorzitter van de pastorale commissie van de Duitse bisschoppenconferentie, die een week geleden een reis naar Nederland heeft afgerond.

Vaticaanse kritiek

In de Synodale Weg bespreken bisschoppen en leken in Duitsland hervormingen op het gebied van machtsverhoudingen, de rol van vrouwen, seksuele moraal en het celibaat. Het Vaticaan staat hier kritisch tegenover. Het heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat een gezamenlijk bestuursorgaan van leken en geestelijken het gezag van de bisschoppen te veel zou inperken.

“Ik begrijp nu beter waarom Rome op zijn hoede is”, zegt Kohlgraf. De situatie in Duitsland nu is volgens hem goed vergelijkbaar met die in Nederland toen. “Het ging over de relatie tussen de kerk en de moderne wereld, over democratie in de kerk, over seksuele moraal en het celibaat.”

‘Trauma’s en wonden’

De Nederlanders wilden de leer van de Kerk aanpassen op basis van de ervaringen van mensen met de werkelijkheid. Rome stak daar een stokje voor. “Dit veroorzaakte trauma’s en wonden bij veel mensen.” Het vrijzinnige katholicisme in Nederland is sindsdien sterk afgenomen, merkt hij op.

Vandaag de dag heeft meer dan 60 procent van de Nederlanders geen religie – en dat aantal stijgt. Het percentage katholieken daalt al tientallen jaren en bedraagt momenteel 18 procent.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.