<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Cultuur

Op jubilerend kloostereiland Reichenau zijn de religieuze tradities nog springlevend

KNA 18 april 2024
image
Het benedictijnenklooster en de bijbehorende tuin. Foto: Helmut Scham

Vanaf april herdenkt de regio rond de Duitse Bodensee de stichting van kloostereiland Reichenau, dit jaar 1300 jaar geleden. Dat gebeurt door middel van tentoonstellingen, feestelijke vieringen, processies en concerten.

Kloostereiland Reichenau, vlak bij de grens met Zwitserland, is een unieke locatie die dan ook niet voor niets sinds 2020 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Speciale tentoonstelling

“Het was een centrum van denken en wetenschap”, benadrukte Petra Olschowski, de minister voor Wetenschap, Onderzoek en Kunst van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg onlangs bij de presentatie van het jubileumprogramma.

Vooral de speciale tentoonstelling in het Archeologisch Museum van de stad Konstanz over de geschiedenis van het benedictijnenklooster op het eiland stipte zij daarbij aan, want “als je niet weet hoe de mensen in het verleden leefden, weet je ook niet hoe ze dat in de toekomst zullen doen”.

Unieke wisselwerking

De tentoonstelling, die op 20 april wordt geopend, toont unieke stukken van de monniken die in Reichenau leefden. Spectaculaire voorwerpen worden voor het eerst gezamenlijk aan het publiek getoond: van relieken uit de schatkamer van de kathedraal tot de oudst bekende windhaan ter wereld en kostbare versierde Bijbels uit de tiende eeuw.

De directeur van het museum, Eckart Köhne, legde bij de presentatie uit dat er sprake is van een unieke wisselwerking tussen de plek waar de monniken van Reichenau leefden en de kunstwerken die zij er maakten.

“We moedigen mensen aan om net zo open te staan voor de wereld als de monniken destijds”

‘We smeden een band’

“In de Karolingische tijd, tussen 750 en 900 na Christus, en in de Ottoonse tijd, van 900 tot 1000, werkten er hier wereldberoemde kunstenaars.” Op het kloostereiland zijn drie romaanse kerken uit de vroegmiddeleeuwse bloeitijd van het benedictijnenklooster bewaard gebleven. De kerken kunnen in het jubileumjaar samen met de tentoonstelling worden bezocht.

Op het programma staan ook concerten, openluchtfestivals en religieuze processies. “Met het motto ‘We smeden een band’ moedigen we mensen aan om vandaag de dag net zo open te staan voor de wereld als de monniken destijds”, aldus Karl Wehrle, voorzitter van de Stichting Werelderfgoed Kloostereiland Reichenau.

Van Ierland tot Sicilië

Voor het eerst zal ook het zogenaamde verbroederingsboek van Reichenau in de regio te zien zijn. Het boek bevat bijna veertigduizend namen, voornamelijk van monniken die het gebruikten om hun geestelijke band met Reichenau uit te drukken. “De contacten van het klooster Reichenau strekten zich uit van Ierland tot Sicilië, van Spanje tot Rusland”, aldus Köhne.

image
De Petrus- en Pauluskerk is een van de drie Romaanse kerken die bewaard is gebleven op het eiland. Foto: Achim Mende

Ondertussen leven er nog steeds religieuzen op het eiland Reichenau. In 2001 stichtte de benedictijner pater Stepham Vorwerk een kleine benedictijnengemeenschap op het eiland. Hij vertelde bij de presentatie over een van de hoogtepunten van het jubileumjaar: de processie op het feest van de heilige Marcus op 25 april.

Tradities springlevend

“We laten daarmee zien dat de religieuze tradities springlevend zijn”, aldus pater Vorwerk. (Vertaling/bewerking Susanne Kurstjens)

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.