<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Japanse christelijke locaties uitgeroepen tot Werelderfgoed

KN Redactie 4 juli 2018
image
Interieur van de Oura-kathedraal, die is toegewijd aan de Martelaren van Japan en door de Unesco tot Werelderfgoed is uitgeroepen. (Foto: CCBY Masoud Akbari)

De Unesco heeft een aantal Japanse christelijke locaties opgenomen in de lijst van Werelderfgoed.

“Deze locaties dragen het unieke getuigenis van een culturele traditie die gekoesterd werd door verborgen christenen in de regio Nagasaki, die tussen de zeventiende en negentiende eeuw in het geheim hun geloof overdroegen, toen het geloof verboden was”, aldus de VN-organisatie in een verklaring. Er was in die periode sprake van hevige christenvervolging.

Twaalf locaties

De in totaal twaalf locaties stammen uit de zestiende tot de negentiende eeuw. Ze zijn van bijzondere waarde voor Japanse christenen. Zo is de Oura-kathedraal toegewijd aan de 26 Martelaren van Japan die in 1597 werden vermoord. De kerk doorstond de atoombom die op 9 augustus 1945 op Nagasaki werd geworpen. Ook tien christelijke dorpen waar velen in het geheim hun geloof uitoefenden zijn tot Werelderfgoed uitgeroepen.

De locaties “geven samen de vroege activiteiten weer van christelijke missionarissen en kolonisten in Japan”, zo staat in de verklaring van het Unesco Werelderfgoedcomité. Ze verhalen van het ontstaan, de vervolging en de heropleving van christelijke gemeenschappen “nadat in 1873 het verbod werd opgeheven”, aldus de VN-organisatie.

Ontstaan christendom in Japan

In 1549 bracht de heilige Franciscus Xaverius met andere missionarissen het christendom naar Japan. Ze vonden aanvankelijk vruchtbare bodem voor hun verkondiging, maar enkele decennia later barstte er een grote vervolging los, waarna het christendom ondergronds ging.

In 2017 droeg de Japanse regering locaties die verband houden met christenvervolging voor voor de Werelderfgoedlijst.(CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.