<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Borstbeeld Sint Servaas keert terug naar schatkamer basiliek

Luuk van den Einden 26 april 2024
image
Het gerestaureerde borstbeeld van de heilige Servaas is vanaf zondag 28 april weer te bezichtigen in de schatkamer van zijn basiliek. Foto: Sint-Servaasbasiliek

Anderhalf jaar lang moesten bezoekers van de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht de eeuwenoude reliekhouder van de heilige Servaas missen. Vanaf zondag is het gerestaureerde kunstvoorwerp weer terug.

De edelmetalen reliekhouder, inclusief een borstbeeld dat de vierde-eeuwse heilige voorstelt, geldt als een van de belangrijkste historische objecten van Maastricht. De reliekhouder, waarvan de oudste onderdelen uit 1403 stammen, bevat de schedel van de heilige Servaas.

Röntgenapparatuur

De laatste keer dat de reliekhouder gerestaureerd werd, was in de jaren vijftig, waardoor het hoog tijd was om het voorwerp weer eens onder handen te nemen. Deskundigen zijn anderhalf jaar lang bezig geweest om de middeleeuwse buste en de reliekhouder zelf te reinigen en waar nodig te repareren.

Een internationaal team van restauratoren heeft zich daar onder leiding van Stichting Restauratie Atelier Limburg mee bezig gehouden. Het beeld is eerst met röntgenapparatuur bekeken en door medewerkers van het Rijksmuseum in Amsterdam gescand. Vervolgens zijn de diverse onderdelen van het edelmetaal geanalyseerd. Op basis van de uitkomst van het onderzoek is de restauratie uitgevoerd.

Grondig schoongemaakt

Een aantal ontbrekende delen zijn gerestaureerd. De vernislaag op het gezicht van het beeld bleek verkleurd te zijn; de oude vernislaag is vervangen door een nieuwe. Ook is het beeld grondig schoongemaakt. De kwastjes aan de mijter van de heilige bleken slijtage te vertonen; ze zijn daarom voorzien van onzichtbare beschermhulzen.

Vanaf zondag 28 april is het borstbeeld weer in de schatkamer van de basiliek te zien. Speciaal voor het beeld is een nieuwe vitrine gebouwd, zodat het object van alle kanten bekeken kan worden.

Processie

De huidige Sint-Servaasbasiliek werd rond het jaar 1039 gewijd, en is vernoemd naar de heilige Servaas. Deze oorspronkelijk uit Armenië afkomstige heilige was in de vierde eeuw bisschop van Tongeren en later van Maastricht. Op de plek waar hij begraven zou zijn, verscheen al kort na zijn dood een grafkapel.

De schatkamer van de basiliek bevat naast de reliekhouder van Servaas ook andere relieken, liturgische voorwerpen en kunstobjecten. De basiliek is ook al eeuwen een bedevaartsplaats. De reliekhouder van de heilige Servaas wordt ieder jaar in een processie door de stad gedragen; dit jaar vindt die processie op 19 mei plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.