<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Onzekerheid bij Maastrichts dragersgilde na kledingdiefstal

Luuk van den Einden 29 april 2024
image
De leden van het dragersgilde in hun processiekledij. De kleren zijn vorige week in Rome gestolen. Foto: Facebook - Dragersgilde Heilige Petrus

Het dragersgilde Heilige Petrus uit Maastricht heeft tijdens een jubileumbezoek aan Rome een zware klap te verduren gekregen. Alle processiekleding van het gilde is gestolen. “Het was ontzettend schrikken.”

Het Maastrichtse dragersgilde Heilige Petrus, waarvan de leden tijdens processies een beeld van de apostel dragen, brengt vanwege zijn twintigjarige bestaan een bezoek aan het graf van Petrus in Rome. Maar wat vooral een feestelijke reis had moeten worden, heeft een wrange bijsmaak gekregen.

Alle 24 pakken waarin de gildeleden in processies lopen, zijn namelijk gestolen uit de bus waarmee het gilde Rome bezoekt. Aangezien de kleren ruim 650 euro per stuk waard zijn, betekent de diefstal een zware klap voor de groep.

‘Tranen’

“Het was gisterenmorgen ontzettend schrikken toen we constateerden dat de kledij gestolen was”, vertelt Peter van Eijsden telefonisch vanuit Rome. “We waren er allemaal ontzettend van ontdaan. We kwamen zakdoeken tekort voor alle tranen.”

De diefstal heeft waarschijnlijk donderdag al plaatsgevonden. Toen ontdekten de gildeleden al dat er in de bus was ingebroken, maar er leken alleen wat persoonlijke kleren, een kussen en wat eten te missen. “We dachten dat een zwerver dat misschien had gedaan. Wij hadden zoiets van: nou ja, als hij daar blij mee is.”

Toch lopen

Zondag zou het dragersgilde bij de Mis in de Friezenkerk – de thuiskerk voor Nederlandstaligen in Rome – in processie binnenkomen bij het begin van de viering. Vlak voor de Mis kwam het ontbreken van de processiekleding aan het licht; omdat die in donkere zakken bewaard werd, was de diefstal niet eerder opgemerkt.

“Als ik zo de stemming hoor, links en rechts, is het wel de bedoeling dat we processies gaan lopen.”

Volgens Van Eijsden stak het bestuur op dat moment de koppen bij elkaar en werd besloten om de processie toch te lopen, maar dan in de eigen kledij. “Achteraf zeiden we: jongens, we hebben het mooi gedaan”, vertelt een emotionele Van Eijsden. “We hebben het geweldig gedaan, ondanks de tegenslagen.”

Onzekere toekomst

Het processieseizoen staat voor de deur en het dragersgilde Heilige Petrus heeft verschillende processies op de agenda staan, onder meer in Maastricht en Simpelveld. Of het gilde daaraan mee gaat doen, is nu door de diefstal onzeker, aldus Van Eijsden.

“We moeten nog besluiten wat we gaan doen: meelopen in geleende kleren, in onze eigen kleding, of misschien helemaal niet. Die beslissing moeten we als bestuur nog nemen.”

Het gilde lijkt zich echter niet uit het veld te laten slaan. “Als ik zo de stemming hoor, links en rechts, is het wel de bedoeling dat we processies gaan lopen”, vertelt Van Eijsden. “Alleen in welke kleding en in welke vorm weten we nog niet.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.