<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bidweg Sterre der Zee Maastricht erkend als immaterieel erfgoed

Luuk van den Einden 28 april 2023
image
De Bidweg wordt al eeuwenlang door het centrum van Maastricht gelopen. Foto: Bisdom Roermond

De Bidweg van de Sterre der Zee van de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek wordt op Tweede Pinksterdag bekrachtigd als immaterieel erfgoed. Daarmee zet het kerkbestuur een stap om de traditie door te geven aan toekomstige generaties.

Op Tweede Pinksterdag zal Marco van Baalen, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed, de Bidweg officieel toevoegen aan de lijst van Nederlandse gewoonten en rituelen die als immaterieel erfgoed beschermd worden. Tijdens een bijeenkomst in de Maastrichtse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zal hij het certificaat van bijschrijving ondertekenen.

Grote en kleine Bidweg

De Bidweg van de Sterre der Zee is een route door het stadscentrum die al eeuwen onveranderd is gebleven. Het vijftiende-eeuwse Mariabeeld dat de ‘Sterre der Zee’ genoemd wordt, staat daarbij centraal. Ieder jaar wordt op 10 oktober een gebedsprocessie met het beeld gelopen. Gevelstenen met afbeeldingen van Maria wijzen daarbij de weg.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Naast deze jaarlijkse grote Bidweg is er ook een kleine, die iedere eerste zaterdag van de maand in groepen gelopen wordt. Het beeld blijft dan in de basiliek. Tijdens die Bidweg wordt gebeden voor verschillende sociale en maatschappelijke problemen, zoals armoede, oorlog of eenzaamheid. De kleine Bidweg kan ook individueel gelopen worden voor persoonlijke intenties.

In stand houden

De Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw en het kerkbestuur van de basiliek vinden het erfgoedkarakter van de Bidweg belangrijk, laten ze weten via de site van het bisdom. De toekenning van een erfgoedstatus is een manier om de Bidweg met zijn religieuze en culturele waarden in stand te houden voor toekomstige generaties.

Immaterieel erfgoed is een predicaat dat toegekend wordt aan niet-tastbare landelijke of regionale tradities die beschermingswaardig worden geacht. Daaronder zijn heel wat religieuze gebruiken als processies en gregoriaanse zang, maar bijvoorbeeld ook draaiorgels, bloemencorso’s en 4 en 5 mei zijn immaterieel erfgoed.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het programma rond de erkenning van de Bidweg als immaterieel erfgoed is te vinden op de website van het bisdom Roermond.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.