<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Pauselijke felicitatie voor jubilerende hulpbisschop Everard de Jong

Luuk van den Einden 5 april 2024
image
Mgr. Everard de Jong viert zijn 25-jarige bisschopsjubileum. Foto: KN - Jan Peeters

Paus Franciscus heeft de Roermondse hulpbisschop Everard de Jong een persoonlijke felicitatie gestuurd vanwege zijn zilveren bisschopsjubileum. Dat jubileum wordt zondag gevierd in Roermond.

Aanstaande zondag viert Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond en apostolisch administrator van het Nederlands militair ordinariaat, dat hij 25 jaar geleden tot bisschop werd gewijd. Dat gebeurde op 6 februari 1999 in de Roermondse Sint-Christoffelkathedraal.

Paus Franciscus heeft De Jong per brief gefeliciteerd met zijn zilveren jubileum. Hij wenst hem geluk “met zijn gewetensvolle en ijverige toewijding jegens de kudde, waarvoor hij zich naarstig heeft ingezet”.

Getuigenis

Ook schrijft de paus dat bisschop De Jong voortdurend van zijn liefde voor Jezus getuigenis heeft afgelegd.

“Mijn leven is een gave aan de Kerk en ik probeer mijn eigen talenten daarbij in te zetten.”

In het bisdomblad van Roermond vertelt De Jong dat hij de bisschopsbenoeming destijds helemaal niet verwacht had. “Ik was totaal verrast”, aldus De Jong, die destijds studentenpastor in Maastricht was.

‘Nooit zinloos’

In de afgelopen 25 jaar heeft hij zich vooral in willen zetten voor de evangelisatie. Geen makkelijke taak in een tijd van ontkerkelijking en secularisering, geeft hij toe. “Ik stel mezelf regelmatig de vraag: bij wie was ik nu doorslaggevend bij zijn of haar bekering? In mijn hele priesterleven kan ik één voorbeeld noemen van een meisje dat ik ooit begeleid heb na de Wereldjongerendagen.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Misschien zijn er wel meer, maar die houdt de Heer dan voor mij verborgen”, peinst hij. “Ik troost me met de gedachte dat het belangrijker is dat je er bent, dan dat je weet wat je nu precies gedaan hebt. God noemt zichzelf in de Bijbel: ‘Ik ben die is’ en niet: ‘Ik ben die doet’.”

“Mijn leven is een gave aan de Kerk en ik probeer mijn eigen talenten daarbij in te zetten”, vervolgt hij. “Dat is nooit zinloos. Ik voel me door de Heilige Geest gedragen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.