<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
De Sint-Janskathedraal in Den Bosch in de steigers vanwege renovatiewerkzaamheden. Foto: Emma Koevoets
Reportage

Inbraak en vernieling in Sint-Janskathedraal in Den Bosch: ‘Wat bezielt je om zoiets te doen?’

Emma Koevoets 8 april 2024

Inbrekers hebben aanzienlijke schade toegebracht aan de koepel van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Alle vier de glas-in-loodraampjes zijn vernield, een brandblusser is leeggespoten, er is op de vloer geplast én een verzegeld kistje is gestolen.

Op donderdag merkte plebaan Vincent Blom al verdacht veel stof op in de buurt van het altaar, maar pas op vrijdag ontdekte de brandweer per toeval de inbraak tijdens een inspectie.

Erg gevaarlijk

De daders zijn via steigers die rond de kathedraal zijn geplaatst – vanwege renovatiewerkzaamheden – naar de koepel van de basiliek geklommen. Dat zal waarschijnlijk in nacht van woensdag op donderdag zijn geweest. “Wat bezielt je om zoiets te doen? Ik kan daar met m’n verstand niet bij”, zegt Jack Kradolfer, vrijwilliger en rondleider van de kathedraal.

image
Het luik in de midden van de koepel in de basiliek. Hieronder kijk je aan tegen de achterkant van het Alziend Oog. Foto: Emma Koevoets

Volgens Kradolfer is de inbraak ook zeer risicovol en gevaarlijk geweest. De vloer in de koepel is niet erg stevig; alleen op de aanwezige loopplanken is het veilig. “Ze hebben het luik in het midden van de koepel losgetrokken en hun behoefte op sommige plekken gedaan. Ik heb er geen woorden voor.”

Gestolen kistje

Onder het luik kijk je uit op de achterkant van het Alziend Oog. Het gestolen kistje zat hierboven verborgen in de nok van het dak, direct boven het altaar. “Dat leek ons twee jaar geleden een veilige en logische plek”, merkt Kradolfer op.

Alle vier de ruitjes in de koepel zijn doelbewust ingegooid. Veeg naar links voor de andere foto.

Er wordt vermoed dat de inbrekers dachten dat het kistje dat ze hebben buitgemaakt geld van de Sint Jan bevat. Dat is echter niet het geval. Het betreft een tijdcapsule die geopend mag worden in het jaar 2122, bedoeld voor de inwoners van Den Bosch, met daarin honderden persoonlijke berichten.

Grote emotionele waarde

Hoewel het kistje misschien geen geldwaarde heeft, bezit het wel een belangrijke sentimentele waarde. Kradolfer doet dan ook een oproep aan de daders: “Jongens en/of meisjes die dit gedaan hebben, breng alsjeblieft het kistje terug. Desnoods anoniem.”

image
Jack Kradolfer kijkt omhoog naar de koepel met het Alziend Oog. Het gestolen kistje zat daar verborgen. "Dat leek ons twee jaar geleden een veilige en logische plek." Foto: Emma Koevoets

Sinds het 800-jarig bestaan van de kathedraal in 2022 werd het blauwkleurig kistje in de koepel bewaard. Destijds schreven honderden mensen een brief over de speciale rol die de Sint Jan in hun leven speelde.

image
Het Alziend Oog in de Sint-Janskathedraal. Foto: Emma Koevoets

Ook de bisschop, de plebaan, de commissaris van de koning en de burgemeester schreven boodschappen om een eeuw lang in de kist te worden bewaard. De tijdcapsule werd door een notaris verzegeld en gesloten. Het idee was dat de inhoud gelezen wordt wanneer de basiliek negenhonderd jaar bestaat.

image
Kradolfer denkt dat de inbrekers via de steigers de Sint Jan beklommen en vervolgens via deze ladder de koepel binnenkwamen. Foto: Emma Koevoets

Camerabeelden

De politie heeft onderzoek gedaan, maar tot nu toe is er weinig bekend over hoe de inbrekers precies zijn binnengekomen en wie zij mogelijk geweest zijn. Hoewel er hekken rond de kerk staan, kunnen de daders er gemakkelijk overheen klimmen. Er zijn geen camerabeelden van de diefstal beschikbaar.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.