<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Wetenschappers verdiepen zich in relieken van de laatste bisschop van Maastricht

Luuk van den Einden 27 oktober 2023
image
De Luikse bisschop Jean-Pierre Delville opende op 16 oktober de reliekhouder van de heilige Lambertus. Wetenschappers gaan uitgebreid medisch onderzoek doen naar de stoffelijke resten van de zevende-eeuwse bisschop. Foto: bisdom Luik - Sophie Delhalle

Het bisdom Luik laat forensisch onderzoek doen naar de relieken van de heilige Lambertus van Maastricht. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het leven van de vroegmiddeleeuwse bisschop.

Vorige week heeft de Luikse bisschop Jean-Pierre Delville de reliekschrijn waarin een deel van het geraamte van de heilige Lambertus bewaard wordt, plechtig geopend. In het bijzijn van wetenschappers, bisdommedewerkers en journalisten sneed de bisschop de linten door waarmee de rood geverfde, houten reliekhouder was verzegeld.

Oude documenten

Wetenschappers, onder leiding van forensisch patholoog Philippe Boxho van de Universiteit van Luik, willen de beenderen van de zevende-eeuwse heilige namelijk voor het eerst medisch onderzoeken. Dat levert mogelijk nieuwe informatie over zijn leven op.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de reliekhouder zaten vier glazen potten met daarin zorgvuldig verpakte beenderen. Ook bevat de kist heel wat oude documenten, die gedetailleerd beschrijven op welke momenten in het verleden de schrijn is geopend. Dat gebeurde onder meer in 1896, in 1938 en in 1985.

Wie was de heilige Lambertus?

Lambertus van Maastricht (circa 638 – 705) was van 670 tot zijn dood bisschop van zijn geboortestad Maastricht. In het gezelschap van de heilige Willibrord verkondigde hij het Evangelie in gebieden die tegenwoordig in Noord-Brabant en Limburg liggen; daar zijn dan ook veel kerken naar hem vernoemd. Lambertus werd in Luik vermoord door politieke tegenstanders van zijn familie.

Lambertus was de laatste bisschop van Maastricht; na zijn dood werd de zetel van het bisdom naar Luik verplaatst. Hij werd aanvankelijk in Maastricht begraven; later werd zijn stoffelijk overschot naar Luik gebracht. Boven het nieuwe graf van Lambertus liet zijn opvolger, de heilige Hubertus, een kathedraal bouwen. Deze werd tijdens de Franse Revolutie verwoest, maar resten ervan zijn nog altijd te bewonderen.

Enkele van de beenderen werden tijdens de plechtigheid al bekeken. Philippe Boxho kon aan de vorm van een van de scheenbenen al direct concluderen dat Lambertus een aangeboren misvorming had. Dat strookt met de oudste levensbeschrijving van de heilige, waarin staat dat hij kreupel was en met een wandelstok liep.

Kopzorgen

Het geraamte van Lambertus is niet compleet; in de loop van de geschiedenis zijn er waarschijnlijk delen weggehaald om als relieken verspreid te worden. Ook verkeren niet alle beenderen in goede staat.

Wetenschappers maken zich met name zorgen over het schedeldak van de heilige. Dat was verpakt in afdekmateriaal dat bedoeld is voor jampotten; de schedel is daardoor vervormd geraakt. Mogelijk is dat gebeurd toen de reliekhouder in 1938 geopend werd.

Fotogalerij | gebruik de pijltjes om te bladeren.

Foto's: bisdom Luik - Sophie Delhalle

Hoewel het in veel gevallen twijfelachtig is of de reliekhouders van historische heiligen ook echt beenderen bevatten die van de heilige waren, gaat men er in het geval van Lambertus van uit dat zijn resten waarschijnlijk authentiek zijn. In het verleden is namelijk nauwkeurig bijgehouden wat er met zijn lichaam is gebeurd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.