<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Alle Zielen bij de Abdij van Berne: ‘Bijna iedereen zoekt geborgenheid en spiritualiteit’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 1 november 2023
image
Afgelopen weekend vond de vierde editie plaats van Alle Zielen, een project dat kerk en samenleving dichter bij elkaar probeert te brengen op het vlak van rouw en verlies. Foto: Projectgroep Alle Zielen

Op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther vond zaterdagavond de vierde editie van Alle Zielen plaats. Dit project is een voorbeeld van hoe kerk en samenleving elkaar kunnen ontmoeten en aanvullen, denkt ook de organisatie.

“Ieder mens komt in aanraking met rouwverwerking en de behoefte om verlies te herdenken”, zegt Ardith Manders, die in de projectorganisatie zit. “Veel mensen willen dat tegenwoordig op een andere manier doen dan zoals dat in de katholieke Kerk altijd gebeurde.”

Die behoefte zag ook een groep “enthousiaste dorpelingen”. Ze organiseerden een avond waarin het herdenken van verlies, maar ook het delen van verdriet en troost centraal staan. Muziek, kunst, theater, poëzie en licht hielpen om dat op een eigentijdse manier te doen.

Verlies

Zo’n 550 mensen kwamen op het evenement af. Onder hen waren veel veertig- en vijftigplussers, maar ook kinderen liepen over het terrein.

image
Foto: Projectgroep Alle Zielen

“Verlies gaat niet alleen over de dood van iemand. Het gaat ook om het verlies van geliefden door andere gebeurtenissen, zoals gevallen waarbij ouders en kinderen elkaar door scheidingen niet meer zien.”

Het zijn allemaal ervaringen die op verschillende momenten in een mensenleven kunnen gebeuren. “Bijna iedereen zoekt op zo’n moment geborgenheid en spiritualiteit”, denkt Manders.

Elkaar omarmen

Manders ziet het evenement als een aanvulling op Allerzielen. “Steeds minder mensen lopen bij een kerk de deur plat. Toch denk ik dat mensen behoefte hebben aan rituelen. Dat hoeft elkaar zeker niet te bijten; het is eerder dat kerk en samenleving elkaar hier omarmen.”

image
Foto: Projectgroep Alle Zielen

Ze geeft het voorbeeld van de eigentijdse manieren van herdenken. Zo konden bezoekers op de avond spreken over het gemis van hun geliefde met een ‘veervrouw’ die op de steiger bij de vijver stond. Na afloop van het gesprek gooide ze een steen in het water als symbool dat het verlies ook losgelaten moet worden.

Er was een dichter die ter plaatse met Oost-Indische inkt gedichten over verloren mensen of herinneringen schreef. Verder waren er een labyrint van waxinelichtjes en een discotheek om na gesprekken met een danser te dansen op muziek waar mensen speciale herinneringen aan hadden. Ook foto’s, films en koren waren onderdeel van het programma.

Naast de vele kunstuitingen was er ook de mogelijkheid om met de broeders de vespers mee te vieren of in gesprek te gaan met de norbertijnen in hun ‘klooster op wielen’. Na afloop werd er samen bier gedronken in het proeflokaal van de norbertijnen.

Klik op de pijltjes om de foto's te bekijken. | Foto's: Projectgroep Alle Zielen

“Er was veel warmte en omarming”, concludeert Manders.

Lakens

Bijkomende winst is dat het project voor verbinding zorgt, zegt Manders. Voor deze editie van Alle Zielen werd er een project ‘Lichterbij’ in het leven geroepen. Een dichter haalde tijdens gesprekken over verlies mooie zinnen op die een groep vrijwilligers op ingezamelde lakens borduurde. De lakens hingen over lantaarns op het terrein bij de abdij. Het borduurclubje is vastberaden samen door te borduren, ook al is Alle Zielen voorbij.

Over twee jaar hoopt Manders weer een editie van Alle Zielen op te kunnen zetten. Niet alleen omdat mensen behoefte hebben aan een andere manier van herdenken, maar ook omdat ze “graag aan zoiets moois meewerkt”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.