<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Jackie

Hettie van der Ven 9 maart 2017
image

Er zijn vele ‘biopics’ gemaakt en er zijn veel films over wijlen Amerikaanse presidenten gemaakt, maar geen een daarvan is zo artistiek en eigenzinnig als Jackie.

De Chileense regisseur Pablo Larrain zoomt volledig in op de emoties en het gedrag van de first lady tijdens de vier dagen van nationale rouw, direct na de brute moord op haar man, president John F. Kennedy.

Mythische status

Jackie zal er persoonlijk voor zorgen dat manlief als held en mythe de geschiedenisboeken in gaat. Dit terwijl feitelijk wellicht enkel zijn bemoeienis met de Cubacrisis en zijn speech in Berlijn memorabel te noemen zijn.

Om hem die mythische status te verlenen voert Jackie in de dagen tussen moord en uitvaart een strakke regie, waarin ze de collectieve herinnering aan haar man vormgeeft. Haar belangrijkste inspiratiebron hiervoor is de uitvaart van Abraham Lincoln. Ook Jackie wil paarden, een koets en een parade van wereldleiders dwars door Washington DC voor haar JFK.

Roes van rouw en waanzin

Wat Larrain in Jackie doet, is compromisloos de roes van rouw, paniek, angst, trots, eenzaamheid en waanzin verbeelden waarin de jonge weduwe verkeert, terwijl het oog van de wereld op haar is gericht. “Ik heb de roem nooit gewild, ik werd gewoon een Kennedy”, zo stelt ze.

Jackie moet haar jonge kinderen vertellen dat ze geen vader meer hebben. Jackie is er getuige van, nog gehuld in haar beroemde roze pakje vol bloedvlekken van haar echtgenoot, hoe Lyndon Johnson halsoverkop wordt beëdigd als opvolger van JFK. Jackie commandeert en dirigeert. En Jackie twijfelt, onder meer over haar geloof. Een lang gesprek met een priester hierover speelt een belangrijke rol in de film.

Voortreffelijk gespeeld

Rode draad in Jackie vormt een interview dat de voormalige first lady een week na de moord op haar man gaf aan een journalist. Fragmentarisch komen tijdens dat gesprek herinneringen terug, ongepolijst en ongestructureerd, wellicht gelijk aan haar geestestoestand van dat moment.

“Er is een groot verschil tussen wat mensen geloven en de waarheid”, aldus Jackie, voortreffelijk gespeeld door Nathalie Portman, die alle markante kenmerken van de presidentsvrouw tot in detail weet te vangen.

De creatie van een mythe

Jackie is geen emotionele film en zeker geen documentaire. Jackie gaat over bewustzijnsvernauwing en verbeeldt op een grillige manier de creatie van een mythe.

Film: Jackie (2016), Chili/Verenigde Staten, 100 min. Regie: Pablo Larrain, met o.a. Nathalie Portman, Billy Crudup en Peter Sarsgaard.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.