<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

St. Peter’s and the Papal Basilicas of Rome

Hettie van der Ven 1 september 2016
image

Steeds vaker worden grote bioscoopzalen met fantastische beeld- en geluidkwaliteit gebruikt voor meer dan enkel fictiefilms. Met regelmaat zijn er documentaires, (live) vertoningen van opera’s, balletvoorstellingen en zelfs sportwedstrijden te zien.

De kwaliteit van zaal en scherm in combinatie met de laatste filmtechnieken zorgen voor een optimale beleving. Dit geldt zeker ook voor de Italiaanse documentaire St. Peter’s and the Papal Basilicas of Rome.

Haarscherp

Om de schoonheid en grandeur van de vier pauselijke basilieken in Rome zo dichtbij mogelijk te brengen, wordt veelvuldig gebruik gemaakt van beelden die vanuit een helikopter en met behulp van drones zijn gemaakt.

De meanderende Tiber volgend wordt in één oogopslag duidelijk hoe de basilieken zich tot elkaar verhouden en hoe ze de aanblik van Rome bepalen. De interieurs van de majestueuze bouwwerken, tot de schilderwerken en mozaïeken hoog in de koepels toe, werden niet eerder zo haarscherp en gedetailleerd getoond.

Weinig creatief

De opbouw van de documentaire is weinig creatief. Aan het begin van de film wordt de toename van het pelgrimeren in de Middeleeuwen geschetst en het belang van de basilieken daarbij. Aanvankelijk verdienden pelgrims een aflaat nadat ze de Sint-Pieter en de basiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren bezocht hadden. Later kwam daar de Sint-Jan van Lateranen bij en nog weer verder in tijd de basiliek Santa Maria Maggiore.

Vervolgens bespreken Italiaanse deskundigen waaronder een kunsthistoricus, een architect en een museumdirecteur basiliek voor basiliek de betreffende historie, architectuur en de aanwezige kunstschatten. Vele namen van opdrachtgevende pausen en keizers en uitvoerende architecten en kunstenaars passeren.

Bombastische muziek

Soms wordt de vrij feitelijke toelichting gelardeerd met wat poëtischer opmerkingen, zoals over het Sint-Pietersplein: “Het rustgevende geluid van twee fonteinen nodigt uit tot dromen.”

De kijker wordt door de ogen van een pelgrim meegenomen langs de symbolische betekenissen achter de architectonische en artistieke keuzes die in het verleden gemaakt zijn. Voortdurend is tamelijk bombastische muziek te horen en bij de zoveelste aanzwelling hiervan kan dit enigszins op de zenuwen gaan werken.

Informatiedicht verhaal

Desalniettemin is St. Peter’s and the Papal Basilicas of Rome een zeer informatiedicht verhaal over de vier pauselijke basilieken als kernpunten van de katholieke Kerk en de menselijke samenleving. Daarmee waren ze essentieel voor de ontwikkeling van de Eeuwige Stad door de eeuwen heen en zijn ze dit nog tot op de dag van vandaag.

Film: St. Peter’s and the Papal Basilicas of Rome (2016), Italië, 95 min. Regie: Luca Viotto.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.