<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Great Wall

Hettie van der Ven 16 februari 2017
image

“De muur is 8850 kilometer lang en er is 1700 jaar aan gebouwd.” The Great Wall opent met statistieken die indruk maken. Wie vervolgens een historisch verantwoord epos verwacht komt bedrogen uit.

De Chinees-Amerikaanse coproductie focust zich volledig op ‘een van de vele legendes’ die er rondom het immense bouwwerk bestaan, die over de Taotie.

Groene monsters

De wie? De Taotie zijn wanstaltige groene monsters (een soort kruising tussen een lelijke dino en een beangstigend mega-insect) die symbool staan voor hebzucht. Eens per zestig jaar vallen ze aan om de wereld te verslinden.

En ze zijn met veel, heel veel. De Chinese Muur moet ze tegenhouden, samen met tienduizenden Chinese soldaten, die zich opofferen om de mensheid te redden. Ook zijn daar nog twee westerse huurlingen, op jacht naar een nieuw snufje: buskruit! Westers heldendom en oosters vernuft mengen zich in de eindeloze strijd die volgt.

Flinterdun

Inderdaad, het verhaal van The Great Wall is flinterdun. Er zit best wat moraal in over vriendschap en vertrouwen, maar deze wordt er wat plichtmatig bijgesleept. Het gaat overduidelijk om de actiescènes en met 139 miljoen euro aan budget (de duurste Chinese film ooit) hoefde daarop niet bespaard te worden.

China’s bekendste regisseur Zang Yimou (die in 2008 de ultiem strak geregisseerde opening van de Olympische Spelen in Beijing voor zijn rekening nam) mocht los en ging los. De massascènes op de volledig nagebouwde muur zijn absoluut indrukwekkend en bij vlagen zelfs kunstzinnig. Enkel deze beelden maken The Great Wall toch de moeite waard.

Samenwerking

Interessanter is eigenlijk de context waarbinnen deze film tot stand kwam. Met vijftienduizend nieuwe bioscopen per jaar is China de snelst groeiende afzetmarkt voor Hollywood. Het aantal westerse films dat in China wordt toegelaten is echter zeer beperkt. Coproducties worden wel getolereerd. Daarbij snakt China naar eindelijk eens een grote internationale filmhit. Met andere woorden: samenwerking is noodzakelijk.

In dit licht is The Great Wall de meest serieuze testcase tot op heden. Een Chinese regisseur, een Amerikaanse superheld, Chinees kapitaal en westerse expertise. Beide culturen worden met respect benaderd en bundelen de krachten tegen het gevaar.

Westerse blik

Yimou doet in The Great Wall zijn uiterste best om Chinese tradities inzichtelijk te maken voor de westerse blik, maar daarvoor is toch meer nodig dan een kudde 
op hol geslagen monsters.

Film: The Great Wall (2016), China/Verenigde Staten, 103 min. Regie: Zhang Yimou, met o.a. Matt Damon, Pedro Pascal en Jing Tian.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.