fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ierse bisschoppen: Kerk wordt vervolgd

KN Redactie 14 juni 2017
image
Een kunstenaar gebruikte deze schutting verschillende keren om de katholieke Kerk te beschuldigen, zoals in dit geval van 'kinderverkrachting' naar aanleiding van het Cloyne-rapport over seksueel misbruik. (Foto: William Murphy ccby flickr.com)

‘Je hoeft niet paranoïde te zijn om te denken dat de Kerk vervolgd wordt.’

Volgens de Irish Times is vijandigheid jegens de Kerk gemeengoed geworden in het huidige klimaat in Ierland. “Mensen van elders zijn vaak verbijsterd over de antipathie tegen de Kerk die in ons land wordt tentoongespreid”, citeert de krant mgr. O’Reilly.

Geleidelijke uitsluiting

“Het is geen fysieke vervolging, maar het is niet minder reëel. Het is subtieler. Het gaat in de vorm van geleidelijke uitsluiting van kerkmensen of activiteiten uit de openbare ruimte. Er wordt denigrerend gedaan over godsdienstige overtuigingen, gebruiken en instellingen op de radio, televisie en op sociale en andere media. Er ligt vaak een nadruk op slecht nieuws over de Kerk met een bijna totale uitsluiting van enig goed nieuws.”

‘Woede en vijandigheid’

Zijn collega Denis Brennan van Ferns ging volgens de Catholic Herald zo ver in een preek bij een priesterwijding de wijdeling te waarschuwen voor de “woede en vijandigheid van mensen tegenover de Kerk in het algemeen die zij op jou zullen richten”.
“Er is veel zorg in kerkelijke kring dezer dagen over de toekomst. Dat is begrijpelijk gezien de hoeveelheid kritiek en negativiteit jegens de Kerk.”

‘Niet bang zijn’

Katholieken moeten desalniettemin niet bang zijn, omdat het niet voor het eerst is dat de Kerk wordt afgeschreven. “In deze dagen na Pinksteren moeten wij onze angst afschudden. Wij zijn niet de eerste generatie christenen die zich zorgen maakt over de toekomst. In iedere tijd hebben mensen de Kerk dood verklaard en onze tijd is niet anders.”

‘Niet goed voor de democratie’

In maart had ook aartsbisschop Eamon Martin van Armagh gesproken over de grote kerkvijandigheid in het Ierland van nu. Al het goede dat de katholieke Kerk heeft gedaan is “vrijwel uitgewist” door een versmalde visie dat “religieus ethos niet goed kan zijn voor de democratie”.
Tijdens een toespraak voor de Universiteit van East Anglia zei Martin dat de Ierse samenleving “sterk beïnvloed is door secularisatie hetgeen wordt bewezen door de doorgaande afname van kerkbezoek en van roepingen tot het priesterschap en het religieuze leven.”

Misvatting

“Wat begon als een geleidelijk loslaten door mensen van de Mis en de sacramenten is een sterke stroming geworden. Net als in andere delen van Europa en de westerse wereld leiden in Ierland steeds meer mensen hun leven zonder enige binding met God of godsdienstige overtuiging.”
Er bestaat volgens hem een brede misvatting dat godsdienst “tegen vooruitgang, de bloei van de samenleving en de rechten van burgers is” en dat geloof “losstaat van de rede”. (KN/CH)