fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal veegt clerus mantel uit

KN Redactie 21 juni 2017
image
Patriarch Bechara Raï (Foto: AP)

De Libanese maronitische patriarch, kardinaal Béchara Raï, heeft ferme kritiek geuit op de clerus.

Aanstootgevend

Volgens de patriarch zijn er “tekorten in de pastorale en spirituele vorming” van priesters en is er sprake van een “significante achteruitgang” van hun wetenschappelijke en theologische competenties. Vooral de “verslapping” op het gebied van de theologie, dogmatiek en de moraal noemde hij zorgelijk.
Hij betreurt het dat veel priesters van alles op de sociale media posten zonder toestemming en met wat zij uiten “de gelovigen aanstoot geven”.

Richtlijnen

Het gaat volgens La Croix om verhitte theologische discussies. De maronitische Kerk komt binnenkort met richtlijnen om de discussie te reguleren.
Het theologische en pastorale compendium zal ook specifieke richtlijnen geven over het preken.

Huwelijk beschermen

Een andere zorg die tijdens de synode aan de orde kwam is het toenemend aantal nietigverklaringen. Libanon kent geen burgerlijk huwelijk en daarmee ook geen echtscheiding.
De kerkelijke rechtbanken geven te gemakkelijke nietigverklaringen af op psychologische gronden, aldus kardinaal Raï. “Geïnspireerd door Amoris Laetitia willen wij de alarmklok luiden en op zoek gaan naar oplossingen. Wij moeten manieren vinden om het gezin te beschermen door intensieve pastorale zorg en de centra voor huwelijksvoorbereiding, voor begeleiding en verzoening.” Die centra zijn er al, maar nog niet genoeg. Het doel is het aantal aanvragen tot nietigverklaring terug te dringen. (KN/CWN/LC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.