<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kritiek op kardinaal Marx wegens oude misbruikzaak

KN Redactie 18 augustus 2016
image
Kardinaal Reinhard Marx. (Foto: wikicommons)

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, kardinaal Reinhard Marx, is in opspraak geraakt over een oude misbruikzaak, melden kath.net en KNA.

Het gaat om een zaak uit 2006, toen Marx nog bisschop was van Trier. Er werd toen strafrechtelijk onderzoek gestart naar een van Marx’ priesters wegens seksueel misbruik van een minderjarige. De priester heeft dat destijds tegenover justitie gedeeltelijk toegegeven. Het onderzoek werd echter gestaakt omdat het misbruik naar toenmalige maatstaven was verjaard.

Geen nader onderzoek

Tegenover het bisdom ontkende de priester de beschuldigingen. Dat liet het daarbij, zonder nader informatie in te winnen bij justitie.
De zaak is aan het rollen gebracht nu nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen. Begin dit jaar is opnieuw strafrechtelijk onderzoek naar de man gestart.

Conform toenmalige richtlijnen

Een woordvoerder van Marx’ huidige bisdom München en Freising heeft onmiddellijk verklaard dat zijn baas zich destijds persoonlijk met de zaak heeft beziggehouden. Hij zou gehandeld hebben overeenkomstig de toenmalige richtlijnen van de bisschoppenconferentie uit 2002. Als gevolg van de misbruikschandalen zijn die in 2010 en 2013 aangescherpt en zou dienovereenkomstig nu eigen onderzoek zijn gestart, aldus de woordvoerder.

Eigen verantwoordelijkheid

In 2010 werd bepaald dat kerkrechtelijk vooronderzoek onafhankelijk van strafrechtelijk onderzoek moet plaatsvinden. Wel mogen onderzoeksgegevens van het strafrechtelijk onderzoek worden gebruikt.
In 2013 spraken de bisschoppen af dat wanneer een zaak strafrechtelijk verjaard is maar voldoende aanknopingspunten heeft zij binnen hun mogelijkheden zelf onderzoek moeten doen.

Drie onderzoeken

In mei werd bekend dat tegen de nu 64-jarige priester in 2006, 2013 en dit voorjaar onderzoek is gedaan. Dit jaar kreeg het bisdom voor het eerst de onderzoeksresultaten van 2006 onder ogen. Dat geeft voldoende aanknopingspunten om eigen onderzoek te starten, zeker nu de kerkrechtelijke verjaringstermijn nog niet is verstreken.

Geschorst

De huidige bisschop van Trier, Stephan Ackermann, heeft een kerkelijk onderzoek naar de man gestart. De priester, die zo’n dertig jaar in parochies werkte, is het verboden openlijk de Mis op te dragen of contact te hebben met kinderen en jongeren.
De priester maakte volgens het bisdom herhaaldelijk vakantietochten met jongeren.

Twee van de K9

De zaak heeft extra gewicht omdat Marx niet alleen voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie is, maar ook naaste adviseur van paus Franciscus. Dat betekent dat twee van de negen leden van de Raad van Kardinalen, de zogeheten K9, bekritiseerd worden vanwege hun optreden in misbruikzaken. Eerder kwam de Australische kardinaal George Pell onder vuur te liggen. (Kath.net/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.