fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

‘Misbruikprelaat’ onterecht veroordeeld?

KN Redactie 10 augustus 2016
image
Mgr. Lynn. Veroordeeld voor een nooit gepleegde misdaad? (foto: AP)

Een geruchtmakend proces tegen een Amerikaanse prelaat wegens het faciliteren van seksueel misbruik wordt in mei volgend jaar opnieuw gedaan.

Voor een van zijn priesters, in 2014 in de gevangenis gestorven, komt die dan te laat.

Op borgtocht vrij

Hoewel het vonnis in december was vernietigd werd de 65-jarige mgr. William Lynn eind vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Hij had er toen 33 maanden op zitten van zijn straf van drie tot zes jaar die hij in 2012 opgelegd kreeg. Die volgde op 18 maanden huisarrest.

Media-aandacht

De voormalige vicaris van het aartsbisdom Philadelphia was de eerste hoge Amerikaanse geestelijke die rond de misbruikschandalen gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen vanwege ernstige nalatigheid. Om die reden kreeg de veroordeling veel internationale media-aandacht. Lynn werd veroordeeld omdat hij een minderjarige niet tegen een priester zou hebben beschermd die als misbruikpleger te boek stond.

Meervoudige verkrachting

Vorig jaar december werd de veroordeling vernietigd omdat het OM de jury in een bevooroordeelde positie had gebracht. Het proces moet daarom worden overgedaan. Inmiddels is er meer dan gerede twijfel over de geloofwaardigheid van het slachtoffer die twee priesters en een onderwijzer van meervoudige verkrachting heeft beschuldigd.

Bekentenis ingetrokken

Hoewel een van de priesters, Charles Engelhardt, en onderwijzer Bernard Shero altijd zijn blijven ontkennen, bekende Edward Avery aanvankelijk het destijds tienjarig misdienaartje te hebben verkracht. Hij trok die echter in tijdens zijn getuigenis a charge tegen de twee andere beschuldigden. Hij verklaarde te hebben bekend omdat het OM hem in dat geval een straf van maximaal vijf jaar beloofde in plaats van een mogelijke zestig jaar. Avery ontkende zelfs het slachtoffer ooit te hebben ontmoet. De rechter negeerde de intrekking en veroordeelde beide beschuldigden, onder wie priester Engelhardt, tot forse gevangenisstraffen.

Onschuldig

Engelhardt overleed in 2014 op 67-jarige leeftijd in de gevangenis nadat hij vergeefs om medische hulp had gevraagd. Tegenover zijn celgenoot heeft hij nadrukkelijk verklaard volkomen onschuldig te zijn geweest. Shero (52) zit zijn 17-jarige gevangenisstraf nog uit.

Nieuw bewijsmateriaal

Lynn werd in een apart en spraakmakend proces veroordeeld omdat hij het slachtoffer niet zou hebben beschermd tegen Avery, tegen wie al eerder beschuldigingen waren geuit.
Naast de intrekking van Avery’s bekentenis is echter ontlastend materiaal boven water gekomen die de geloofwaardigheid van het slachtoffer volledig onderuit lijken te halen. Dat was ten tijde van het proces niet beschikbaar.

Geloofwaardigheid

Diens geloofwaardigheid stond tijdens het proces al ter discussie vanwege tegenstrijdige verklaringen. Zijn criminele verleden en drugsgebruik zouden echter het gevolg zijn van het misbruik. Het slachtoffer, dat 23 keer in een ontwenningskliniek is opgenomen geweest, blijkt eerder tegenover zeven verschillende psychiatrische behandelaars te hebben verklaard nooit slachtoffer van enige vorm van misbruik te zijn geweest. Ook zou hij op andere terreinen veelvuldig en aantoonbaar hebben gelogen.