De afgelopen weken kon u recensies lezen over liefdevolle en fijnzinnige films als De GVR en The Red Turtle. Prachtige producties, die alle aandacht verdienen. Toch wordt een groot deel van het witte doek gevuld met andersoortige films, vol actie, geweld en spektakel.
De belangstelling voor dat soort ‘verhalen’ is onverminderd groot. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dan onlangs de vierde film met Matt Damon als actieheld Jason Bourne is verschenen.
Met de trilogie The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en het afrondende deel The Bourne Ultimatum leek geheim CIA-agent Jason Bourne in 2007 naar ieders tevredenheid met pensioen te gaan. Bijna tien jaar later wordt hij in deel vier met de fantasieloze naam Jason Bourne toch opnieuw afgestoft.
Als gepensioneerde vechtmachine hangt Bourne verveeld rond in Oost-Europa. Hij verdient zijn geld in straatgevechten tegen kolossen vol tatoeages, intussen wanhopig zoekend naar iets om echt voor te vechten. En hij vindt een reden: wanneer er nieuwe informatie over zijn verleden boven water komt, noodzaakt dit Bourne om weer in actie te komen.
Jason Bourne begint met een lange en razendsnelle actiescène in actueel decor: de rellen in Athene. Wat er daarna volgt? Meer actiescènes! Afwisselend gesitueerd in Londen, Berlijn, Reykjavik en Las Vegas blijven Bourne en zijn verschillende belagers maar rennen, schieten, racen en ontsnappen. Wraak lijkt veelal het motief.
Regisseur Greengrass heeft duidelijk geprobeerd actuele thema’s (zoals bescherming van persoonsgegevens en de gevolgen van de onthullingen van Edward Snowden) in de film te verwerken, maar het verhaal blijft flinterdun.
De film gaat enkel om spannende actie- en achtervolgingsscènes en daar is het duo Greengrass/Damon uitermate goed in. Het merendeel van de shots is gefilmd met een handcamera en de montage is razendsnel. Hierdoor krijg je ook als kijker het gevoel dat je wordt opgejaagd, evenals de actieheld.
Tijd om even achterover te leunen is er niet. Niet voor Jason Bourne, maar ook niet voor de toeschouwer. Ontploffingen, onwaarschijnlijke ontsnappingen en auto-domino schakelen zich aaneen.
Jason Bourne is één grote achtervolgingsscène. Dit biedt de liefhebber een adrenalinekick, maar ieder ander komt vermoedelijk tamelijk murw de bioscoopzaal uit, verlangend naar een rode schildpad of een vriendelijke reus.
Film: Jason Bourne (2016), Verenigde Staten, 123 min. Regie: Paul Greengrass, met o.a. Matt Damon, Tommy Lee Jones en Alicia Vikander.