fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Remember

Hettie van der Ven 2 juni 2016
image

Zev en Max zijn twee hoogbejaarde Auschwitz-overlevers, die hun laatste jaren in hetzelfde bejaardenhuis doorbrengen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deelden de heren een celblok en ze zagen voor hun ogen hoe hun families uitgemoord werden door toedoen van een meedogenloze kampcommandant.

Wraak

Inmiddels is Max deels verlamd en Zev heeft Alzheimer. Iedere ochtend wanneer hij wakker wordt, roept Zev gedesoriënteerd om zijn vrouw, die twee weken eerder is overleden.

Max herinnert Zev aan een belofte: als zijn vrouw niet meer leeft, zal Zev op zoek gaan naar de kampcommandant om wraak te nemen.

Pistool als bagage

Max zoekt uit dat de nazi waarschijnlijk onder de naam Rudy Kurlander leeft. Er zijn vier Kurlanders in Canada en Amerika en via een handgeschreven brief geeft Max gedetailleerde instructies aan Zev voor zijn reis naar wraak. “Ik heb alles gepland voor je. Vink het af wanneer je iets gedaan hebt.”

Max zet Zev enigszins onder druk. “Jij bent de enige die het gezicht nog kan herinneren van de man die onze families vermoorde.” Met enkel de brief en een pistool als bagage ontsnapt Zev uit het bejaardenhuis en gaat hij op pad.

Hilarische ontmoetingen

Met dit gegeven lijkt Remember een roadmovie-achtige thriller met wraak als centraal thema. De ontmoetingen die Zev heeft en de verwarring die daarbij ontstaat zijn ondanks het schrijnende uitgangspunt vaak hilarisch.

Onderweg zijn het met name geluiden die het oorlogstrauma van Zev onderstrepen: het geblaf van een hond, geschreeuw, passerende goederenwagons, een luchtalarm.

Kwetsbaarheid

Toch is het belangrijkste thema van Remember wraak noch oorlog. De film gaat over de kwetsbaarheid en onbetrouwbaarheid van het geheugen, een terugkerend thema in de films van regisseur Atom Egoyan.

Zev worstelt voortdurend met het terughalen van herinneringen die hij is vergeten en wellicht ook liever wil vergeten. Steeds weer houdt de brief hem op het spoor van zijn duistere missie. Zev wordt weergaloos gespeeld door Christopher Plummer. Waar u hem ook alweer van kent? Hij speelde in 1965 kapitein Von Trapp in The Sound of Music!

Intense filmervaring

Tegen het einde van Remember vindt er een gigantische ‘plottwist’ plaats. Als kijker ben je voortdurend op het verkeerde been gezet en het geheugen blijkt over ongekende sturende krachten te beschikken. Je blijft verbijsterd achter. Remember is een intense filmervaring. 

Film: Remember (2015), Canada, 94 min. Regie: Atom Egoyan, met o.a. Christopher Plummer en Martin Landau.