<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Nederlands-Canadese bisschop onderneemt wandelactie voor staakt-het-vuren in Gaza

KN Redactie 8 mei 2024
image
Bisschop Bart van Roijen liep op 29 april de lengte van de Gazastrook als blijk van support voor degenen die lijden onder het conflict tussen Israël en Hamas. Foto: CNA - Development and Peace - Caritas Canada

De van origine Nederlandse bisschop Bart van Roijen liep in zijn thuisland de volledige lengte van de Gazastrook om steun te betuigen aan de mensen die lijden onder het conflict tussen Israël en Hamas.

De katholieke bisschop van het bisdom Corner Brook and Labrador in Newfoundland legde op 29 april een afstand van 42 kilometer af van York Harbor naar Corner Brook. Hij beëindigde zijn tocht met een gebedsdienst in de kathedraal van de Heilige Verlosser.

Van Roijen vertelde aan nieuwssite CNA in een interview dat hij zich geroepen voelde om deze wandelactie te doen omdat hij “in stilte getuige wilde zijn van het lijden van beide bevolkingsgroepen in Israël en Gaza. En een krachtige boodschap wilde uitdragen dat er een einde moet komen aan de wreedheden, schade en vernederingen die worden veroorzaakt.”

Vermoeid door partijdigheid

Hij verklaarde dat hij een paar dagen voor de wandeltocht met iemand sprak over de problemen die hij had met de “onopgeloste conflicten in de wereld, en hoe ze in stand worden gehouden door voortdurende rechtvaardigingen, openlijke daden van agressie en een gebrek aan bereidheid om op een zinvolle manier de dialoog te voeren”.

Over de bisschop

Bartolomeus (Bart) van Roijen werd op 4 augustus 1965 geboren in het Noord-Hollandse Diemen. Hij emigreerde op achtjarige leeftijd met zijn familie naar Canada om daar definitief te blijven wonen.

Hij werd in 1983 priesterstudent, behaalde een bachelor in filosofie 1986 en een master in theologie in 1989 aan verschillende Canadese universiteiten. In 1997 werd Van Roijen tot priester gewijd voor het Canadese bisdom Nelson, waar hij verschillende pastorale functies bekleedde en sinds 2017 vicaris-generaal was.

Op 7 oktober 2019 werd hij benoemd tot bisschop van het bisdom Corner Brook and Labrador, waar hij op 12 december 2019 werd gewijd.

“Ik merkte op dat ik vermoeid raakte door het idee van partijdigheid, terwijl het duidelijk is dat beide partijen wreedheden hebben begaan en blijven begaan. De burgerbevolking aan beide zijden van een conflict betaalt altijd de prijs”, aldus Van Roijen.

Constante dreiging

Het idee van een 42 kilometer lange wandeling hielp hem om zijn energie te richten op iets constructiefs, namelijk: “Het vergroten van het bewustzijn van – en de solidariteit met een burgerbevolking die gedwongen was om 42 kilometer te migreren van het noorden naar het zuiden van Gaza.

Het hielp me ook in te zien hoe moeilijk dit moet zijn wanneer je te maken hebt met bezittingen, kinderen, handicaps, controleposten, voortdurende conflicten en de constante dreiging om doelwit te worden.”

‘Beperktheid van grenzen’

De bisschop voltooide de wandeling in zes uur en 45 minuten. Ondanks het weer dat schommelde tussen de zeven en tien graden Celsius en ondanks de regen en wind, nam de geestelijke geen pauzes en wist hij droog te blijven dankzij een paraplu en rubberen laarzen.

Hij schreef het succes van zijn onderneming toe aan zijn dagelijkse bijna zeven kilometer lange wandeling van en naar zijn kantoor tijdens de wintermaanden. Die wandelingen hadden hem goed voorbereid.

“Het gaf me ook het gevoel alsof de Gazastrook dichtbij was, met zijn eigen wateren en de beperktheid van zijn grenzen”, zei hij. Eraan toevoegend: “Door te wandelen en te bidden, ervoer ik een innerlijke vrede. Een vrede die ik kon overbrengen tijdens de gebedsdienst in de kathedraal.”

Rol van katholieken

Wat betreft de rol van katholieken in de oorlog zei Van Roijen: “Wij hebben een taak van gebed, genezing en verzoening, niet van veroordeling of oordeel. Hoewel we krachtig moeten zijn in het benadrukken van de onschendbare en onvervreemdbare waardigheid van alle mensen en erkennen dat wreedheden worden begaan door beide partijen.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Katholieken moeten volgens de Nederlands-Canadese bisschop solidair zijn met de Palestijnse en Israëlische burgers van wie de mensenrechten en waardigheid zijn geschonden. “We moeten pleiten voor het beëindigen van alle vormen van geweld, de vrijlating van alle gijzelaars en het openen van alle kanalen voor dialoog.”

‘Gebrek aan menselijkheid’

Hij roept gelovigen op om “wijsheid te tonen in de omgang met conflicten binnen onze Kerk, gemeenschappen, landen en de wereld”.

“In plaats van het conflict te voeden door onmiddellijk partij te kiezen”, vervolgde Van Roijen, “moeten we het uitdagen en ontmaskeren voor wat het werkelijk is: een gebrek aan ware menselijkheid in woord en daad, een belediging van onze waardigheid als mensen, en als broeders en zusters.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.