<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Pizzaballa: ‘Reken niet op vredeswonder in het Heilig Land’

Justin McLellan - CNS 2 mei 2024
image
Kardinaal Pierbattista Pizzaballa nam gisteren zijn titulaire kerk in Rome in bezit. De patriarch van Jeruzalem verwacht geen makkelijke oplossing voor het conflict in Gaza. Foto: CNS - Lola Gomez

Volgens de patriarch van Jeruzalem zijn er geen gemakkelijke oplossingen voor de conflictsituatie in Israël en Palestina. “We willen allemaal dat de vredesonderhandelingen groots eindigen, maar zo groeit het Koninkrijk van God niet.”

Plotselinge vredesonderhandelingen of een interventie door de Verenigde Staten zullen Israëli’s en Palestijnen niet verlossen van het lijden dat is veroorzaakt door de oorlog in Gaza, denkt kardinaal Pierbattista Pizzaballa. Volgens de patriarch van Jeruzalem is de kloof tussen beide groepen “breder dan ooit” door de oorlog.

Titulaire kerk

Kardinaal Pizzaballa deed die uitspraak gisteren in Rome, bij de Mis ter ere van de ingebruikname van zijn titulaire kerk. Prelaten die kardinaal worden gemaakt, krijgen daarbij volgens de traditie ook symbolisch een kerk in Rome in bezit.

Pizzaballa werd bij het consistorie van 30 september vorig jaar kardinaal gecreëerd, maar door de oorlog in het Heilig Land kon de ingebruikname van zijn titulaire kerk gisteren pas plaatsvinden.

‘Beetje bij beetje’

“We wachten allemaal op iets dat de loop van de geschiedenis verandert,” zei hij in zijn overweging tijdens de Mis. “We willen allemaal dat de Verenigde Staten het probleem oplossen; we willen allemaal dat de vredesonderhandelingen groots eindigen.”

“Het contrast tussen totaal verschillende ideeën moet niet worden uitgedrukt door geweld of boycots, maar door te weten hoe je met elkaar in gesprek kunt gaan.”

Maar “dit is niet de manier waarop het Koninkrijk van God groeit”, zei hij. “Het Koninkrijk van God groeit in gemeenschap, met gemeenschappelijke gebaren, beetje bij beetje.”

Het koninkrijk van God is niet “een wonder dat wordt verricht en plotseling het lot van de wereld verandert”, zei de kardinaal, maar eerder “een zaadje dat in de grond wordt geplant, dat afsterft en langzaam groeit en vrucht draagt”. De katholieke Kerk, voegde hij eraan toe, is geroepen om dat langzaam maar gestaag groeiende zaad te zijn.

Amerikaanse universiteitsprotesten

Na de Mis vertelde kardinaal Pizzaballa aan verslaggevers dat hij de huidige protesten op Amerikaanse universiteiten moeilijk te begrijpen vindt. Op verschillende universiteitsterreinen protesteren studenten tegen investeringen van academische instellingen in bedrijven die zaken doen met Israël.

“Universiteiten zijn plaatsen waar het maatschappelijk debat altijd gevoerd moet worden, zelfs als het hard tegen hard gaat”, zei hij. “Het contrast tussen totaal verschillende ideeën, hoe hard ze ook mogen zijn, moet niet worden uitgedrukt door geweld of boycots, maar door te weten hoe je met elkaar in gesprek kunt gaan.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.