<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Tiener in Gaza wacht op zijn roeping: ‘Mijn geloof bloeit te midden van de oorlog’

Marinella Bandini - CNA 12 maart 2024
image
Suhail Shadi Abu Dawod met Gabriel Romanelli, de pastoor van de enige katholieke parochie van de Gazastrook. Foto: CNA - met dank aan pater Gabriel Romanelli

Vijf maanden geleden wachtte de 18-jarige Suhail Shadi Abu Dawod in Gaza op een visum voor Italië om zijn noviciaat te beginnen in het Instituut voor het Mensgeworden Woord (IVE). Maar toen brak de oorlog tussen Israël en Hamas uit.

“Ik begon te overwegen om in 2021, toen ik 15 jaar oud was, lid te worden van het instituut”, vertelt Abu Dawod aan nieuwssite CNA via zijn pastoor, pater Gabriel Romanelli. “Ik wilde me aansluiten omdat het een eenvoudige en nederige congregatie is die wereldwijd de boodschap van liefde, spiritualiteit, het bidden van de rozenkrans en geloof verspreidt.”

Abu Dawod is een postulant van het instituut en volgt daarmee het pad van de twee priesters van zijn parochie die deel uitmaken van de IVE.

‘Deel van Gods plan’

“Toen de oorlog begon en mijn reis onderbrak, voelde ik diepe droefheid en teleurstelling. Ik begon me echter te realiseren dat God een belangrijk geschenk voor mij en voor de ontwikkeling van mijn roeping aan het voorbereiden is. Het maakt deel uit van Gods plan. Ik vertrouw op Gods leiding en ik geloof stellig in Zijn genade voor mij.”

Net als honderden andere christenen in Gaza verlieten Abu Dawod en zijn familie hun huis en woonden de afgelopen vijf maanden in het pand van de Latijnse Parochie van de Heilige Familie in het noorden van Gaza.

Fundament van vertrouwen

Het geweld en de dood overal om zich heen hebben zijn geloof niet aan het wankelen gebracht, maar hebben het, zo zegt hij zelf, juist versterkt.

image
Vicaris pater Iusuf Asad, pastoor Gabriel Romanelli en Suhail Shadi Abu Dawod in de Latijnse kerk van de Heilige Familie in Gaza. Foto: CNA - met dank aan pater Gabriel Romanelli

“Mijn geloof bloeit te midden van de uitdagingen van de oorlog, groeit dag na dag door dagelijkse rozenkransgebeden, het lezen van de levensverhalen van heiligen en, het allerbelangrijkste, door elke zondag te mediteren voor het lichaam van Christus. Jezus, die de bron van mijn geloof is, is het fundament waarop ik al mijn vertrouwen stel.”

Ark van Noach

Christenen in Gaza hebben consequent geweigerd hun parochie te verlaten en naar het zuiden van Gaza te gaan, ondanks de dreiging van aanvallen en bombardementen. “We zijn als de ark van Noach in de dagen van de zondvloed”, zeiden leden van de parochie tegen hun pastoor, pater Romanelli. Sinds het uitbreken van de oorlog kan hij niet meer terugkeren naar de parochie.

Zelfs nu in Gaza voedsel en water steeds schaarser worden en de hygiënische omstandigheden hun grenzen bereiken, waar velen zijn gestorven en zelfs nog meer psychologisch worstelen, spreekt Abu Dawod woorden van geloof en hoop: “God heeft overvloedige en gezegende gaven gegeven zonder enige vorm van grenzen. Hij blijft ons voorzien van de levensbehoeften die ons leven in stand houden.”

Bidden voor vrede

Hij heeft ervoor gekozen om zijn tijd nu te wijden aan het dienen van Jezus terwijl hij zich voorbereidt op Pasen. In het Heilige Land waar Jezus stierf en uit de dood opstond, bidt Abu Dawod voor vrede.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“Wij smeken God om vrede; dezelfde vrede verspreidde zich over de hele wereld ten tijde van Jezus’ opstanding. Mijn vurige gebeden zijn opgedragen aan gerechtigheid en de vestiging van duurzame vrede in het Heilige Land, vooral in onze stad Gaza.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.