<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus ‘uit zijn nabijheid’ in telefoongesprek met priester in Gaza

Selinde van Dijk-Kroesbergen 11 oktober 2023
image
Gabriel Romanelli, de pastoor van de enige katholieke parochie van de Gazastrook, op een foto uit 2021. Paus Franciscus heeft al twee keer met hem gebeld om de situatie in de gaten te houden. Foto: CNS - Heilige Familieparochie Gaza

Paus Franciscus houdt sinds het uitbreken van al het geweld in de Gazastrook nauw contact met de kleine christelijke gemeenschap aldaar. Gisteren belde hij voor de tweede keer met parochiepriester Gabriel Romanelli. “Hij uitte zijn nabijheid en bood zijn gebed aan.”

De Argentijnse priester kwam net terug uit Rome, waar hij bij het consistorie aanwezig was toen Hamas de aanval op Israël lanceerde. Romanelli strandde in Bethlehem, dat deel uitmaakt van de Westelijke Jordaanoever, en kan vooralsnog niet terug naar Gaza.

Vluchtelingen

Romanelli vertelde maandag aan Vatican News dat er nog geen meldingen zijn geweest van sterfgevallen onder de christelijke gemeenschap.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Veel mensen in het gebied zijn op de vlucht geslagen. De parochie van Gaza probeert te helpen en herbergt ongeveer 150 mensen die hun huis hebben verloren of een veilige plek zoeken tegen de bombardementen, zei de priester.

‘Gewelddadig jaar’

In de Argentijnse krant La Nación zei de priester dat hij wel verwachtte dat de situatie verder zou escaleren. “[Oorlog] hing al in de lucht, het was zeker een zeer gewelddadig jaar en hoewel de vijandelijkheden in mei waren opgehouden, zag het hele gebied er niet goed uit.”

Maar toch, zo merkte hij op, “zoiets had ik nooit kunnen bedenken”.

https://www.kn.nl/donaties/

De priester zei dat hij een verantwoordelijkheid heeft “voor veel mensen, zieke mensen, gezinnen, we hebben daar meer dan tien Caritas-klinieken die al enkele maanden voorbereid zijn op een noodsituatie”.

Dankbaar

Hij zei dankbaar te zijn voor alle uitingen van nabijheid, gebed en de honderden berichten die hij ontving. Ook was hij dankbaar voor de twee telefoongesprekken die hij met de paus gevoerd heeft. “Hij uitte zijn nabijheid en bood zijn gebed aan.”

Als antwoord hierop dankte Romanelli de paus voor “zijn oproep tot een staakt-het-vuren en een einde aan al het geweld, al het terrorisme en alle oorlog”.

Hij herinnerde aan een uitspraak van Pius XII en vroeg om te blijven bidden voor vrede, omdat “niets verloren gaat met vrede en alles kan verloren gaan met oorlog.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.