<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Paus Franciscus dringt bij Israël en Hamas aan op staking geweld: ‘Oorlog is een nederlaag’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 oktober 2023
image
Palestijnen zitten bij hun verwoeste huis. Paus Franciscus riep zondag op tot vrede en zei dat oorlog slechts “dood en lijden voor veel onschuldige mensen” met zich meebrengt. Foto: OSV News - Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot vrede in het Heilig Land nadat zaterdag het Palestijns-Israëlische conflict escaleerde. De situatie brengt slechts “dood en lijden voor veel onschuldige mensen”.

Aan het einde van het angelusgebed zei de paus dat hij het geweld in Israël en de Gazastrook “met angst en verdriet” volgt. Hij riep op het geweld te stoppen.

De-escalatie

De dag ervoor reageerde kardinaal Pierbattista Pizzaballa, het hoofd van de katholieke Kerk in Jeruzalem, met een verklaring op Israëls oorlogstaal na de grote aanvallen door Hamasstrijders. Hij dringt in zijn verklaring aan op de-escalatie van de situatie.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het voortdurende bloedvergieten en de oorlogsverklaringen herinneren ons opnieuw aan de dringende noodzaak om een duurzame en alomvattende oplossing te vinden voor het Palestijns-Israëlische conflict in dit land”, zei hij volgens persbureau CNA.

‘In oorlog’

Hamas-militanten overvielen Israël in de ochtend van 7 oktober met een reeks raketaanvallen en invallen. Die dag was de joodse feestdag Simchat Torah.

image
Rookwolken in de Gazastrook nadat Israël zaterdag tegenaanvallen uitvoerde. Foto: OSV News - Mohammed Salem, Reuters

Israël reageerde op de verrassingsaanvallen door terug te slaan in het zuiden van het land en luchtaanvallen uit te voeren op Gaza. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei zaterdag dat Israël “in staat van oorlog” verkeert.

Zondag meldden verschillende internationale media dat tijdens de gevechten honderden doden aan beide zijden gevallen zijn. Duizenden mensen zijn gewond geraakt. Verwacht wordt dat de aantallen nog flink zullen oplopen.

Nederlaag

Paus Franciscus zei gisteren dat “terrorisme en oorlog geen enkele oplossing brengen, maar alleen dood en lijden voor veel onschuldige mensen. Elke oorlog is een nederlaag.”

image
Kardinaal Pierbattista Pizzaballa zei in een verklaring dat geweld alleen maar meer haat en verdeeldheid creëert. De patriarch werd op 30 september kardinaal gemaakt. De viering ter ere hiervan is vooralsnog uitgesteld. Foto: OSV News - Debbie Hill

Hij zei dat hij dicht bij de families van de slachtoffers staat en riep op tot gebed “voor vrede in Israël en Palestina”. Hij wees erop dat de maand oktober gewijd is aan de rozenkrans en vroeg katholieken om te blijven bidden op voorspraak van Maria.

Viering afgelast

Pizzaballa, die op 30 september door paus Franciscus kardinaal werd gecreëerd, noemde de plotselinge uitbraak van geweld in Israël en Palestina “zeer zorgwekkend vanwege de omvang en intensiteit ervan”.

Het geweld zal alleen maar “meer haat en verdeeldheid creëren” en elk perspectief op stabiliteit verder vernietigen.

https://www.kn.nl/donaties/

Het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem liet weten dat de viering ter ere van de opname van Pizzaballa in het College van Kardinalen is afgelast.

Beschermen

In een gezamenlijke verklaring van 7 oktober van de patriarchen en hoofden van de Kerken in Jeruzalem werd ook opgeroepen tot de bescherming van zowel Israëli’s als Palestijnen.

De christelijke leiders in het Heilige Land veroordeelden “elke daad gericht op burgers, ongeacht hun nationaliteit, etniciteit of geloof” en riepen alle partijen op om het geweld onmiddellijk te staken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.