<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Zondag voor de Oosterse Kerken wil de katholieke blik op Gaza vestigen

Luuk van den Einden 25 april 2024
image
In Gaza werd vorige maand ondanks de oorlog Palmzondag gevierd. Aanstaande zondag viert de Nederlandse Kerk de Zondag voor de Oosterse Kerken, die dit jaar in het teken staat van aandacht voor de christenen in Gaza. Foto: OSV News - Latijns patriarchaat Jeruzalem

Aanstaande zondag viert de Kerk in Nederland de Zondag voor de Oosterse Kerken. De Katholieke Vereniging voor Oecumene vraagt op die dag aandacht voor de situatie van christenen in Gaza.

De Zondag voor de Oosterse Kerken wordt in Nederland iedere vijfde zondag in de paasperiode gevierd, oftewel op de vierde zondag na Pasen. Dit jaar verwijst de dag onder het thema ‘Vrucht dragen tussen de puinhopen’ naar de crisissituatie in Gaza en de toestand van de christenen die in dat gebied leven.

“We willen op deze dag aandacht vragen voor de christenen in het Heilig Land”, vertelt Fokke Wouda van de Katholieke Vereniging voor Oecumene. “De urgentie van hun lijden moet centraal staan.”

Band versterken

De Katholieke Vereniging voor Oecumene wil met de Zondag voor de Oosterse Kerken op het oecumenische vlak de kennis over de oosters-orthodoxe Kerken verbeteren en daarnaast ook de band met de oosters-katholieke Kerken versterken.

Er zijn 23 oosters-katholieke Kerken. Die zijn volledig in eenheid met Rome en erkennen de paus als het hoofd van de Kerk, maar hebben ieder hun eigen ritus.

‘Afkeer’

“Er zitten veel verschillende Kerken in Jeruzalem en het Heilig Land. Daar komen die oecumene en de band met de oosters-katholieke Kerken samen”, vertelt Wouda. Hoeveel christenen er precies in de Gazastrook wonen, is niet bekend. In het gebied is een katholieke parochie actief.

Volgens Gabriel Romanelli, pastoor in Gaza, wil eigenlijk niemand in het Heilig Land oorlog voeren. “Ik ben ervan overtuigd dat de grote meerderheid van de mensen hier diep vanbinnen geen oorlog wenst. Ze willen geen oorlog, maar hebben er juist een afkeer van”, zegt hij tegen Vatican News.

Preekschets

De Katholieke Vereniging voor Oecumene heeft voor de Zondag voor de Oosterse Kerken een preekschets geschreven, die is goedgekeurd door de Nationale Raad voor Liturgie. Celebranten kunnen die schets gebruiken om aandacht te besteden aan de band met de oosterse Kerken in hun overweging.

Ook doet de vereniging een aantal suggesties voor voorbeden, waaronder de voorbede “dat oorlog, geweld en verdrukking plaats mogen maken voor vrede en verzoening”.

Zie hier voor meer informatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.