fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Clouds: leven, muziek en geloof van een bijzondere tiener

Catholic News Service 8 november 2020
image
Laura Sobiech in de kamer van haar zoon Zach, die aan kanker overleed. De Disneyfilm Clouds verhaalt zijn leven. (Foto: CNS Photo - David Hrbacek, The Catholic Spirit)

Het geloof was een inspiratiebron voor Zach Sobiech, die op zijn achttiende aan kanker overleed. Het leven van de muzikale tiener staat centraal in de film Clouds, onlangs op Disney+ verschenen.

In de openingsscène van Clouds loopt een lange, magere tiener op krukken de middelbare school van Stillwater binnen. Eens waren die krukken van Zach Sobiech, die jarenlang streed tegen osteosarcoom, een agressieve vorm van botkanker, tot hij daaraan overleed op 20 mei 2013. Hij werd achttien jaar.

Authentiek

De film, die op Disney+ te zien is, is genoemd naar het zelfgeschreven lied dat Zach acht maanden voor zijn dood opnam. Het nummer ging viraal op sociale media en veroorzaakte een stortvloed aan aandacht voor zijn strijd en wereldwijde steunbetuigingen.

Om de film authentieker te maken, gebruikte regisseur Justin Baldoni belangrijke voorwerpen uit Zachs leven, zoals zijn krukken, kleding en gitaren. In Zachs kleren en op zijn krukken vertolkt hoofdrolspeler Fin Argus de jongen uit Lakeland (Minnesota), wiens bekendheid en muziek na zijn dood bleven voortbestaan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Zachs moeder, Laura Sobiech, was aanwezig bij de eerste opnames van de film en stond versteld toen ze Argus in de kleren van haar zoon op de set zag verschijnen. “Fin deed het geweldig, tot aan het gebruik van de krukken toe”, vertelt Sobiech.

Gemengde gevoelens

De openingsscène van de film werd ook als eerste opgenomen. “Dat was een moeilijke dag”, aldus Sobiech. “Ik had veel gemengde gevoelens toen ik Argus op Zachs krukken zag, met een kaal hoofd en in Zachs kleren. Hij leek sprekend op mijn zoon. Ik heb die dag veel gehuild.”

Hoewel sommige leden van de cast nog nooit echt bestaande personen gespeeld hadden, is Sobiech zeer tevreden over hun performance; ook over die van Neve Campbell, de actrice die Sobiech speelt op het witte doek. “Neve heeft het geweldig gedaan”, zegt Sobiech. “Ik ben heel enthousiast over de manier waarop ze mij speelt.”

Boek

De film debuteerde op 16 oktober op Disney+, drie dagen na de heruitgave van Sobiechs boek Fly a Little Higher: How God Answered a Mom’s Small Prayer in a Big Way. Daarin beschrijft Sobiech hoe de familie worstelde met Zachs diagnose en samen met hem tegen zijn ziekte streed. Ook levensvragen en het geloof komen aan bod in het boek.

“De wetenschap dat God alles in handen heeft, brengt vrede en zelfs vreugde. Hij weet wat er gaande is en Hij weet wat Hij doet.”
- Laura Sobiech

De nieuwe titel luidt: Clouds: A Memoir. De tekst is niet aangepast, maar er is wel inhoud bijgekomen, de epiloog is geüpdatet en ze heeft meer foto’s toegevoegd. Sobiech begon een maand na Zachs dood aan het boek en publiceerde het voor het eerst in 2014.

Geloofselementen

Destijds wilde Sobiech de spirituele en de menselijke kanten van Zachs vier jaar durende strijd tegen kanker beschrijven. Seculiere media schonken veel aandacht aan zijn verhaal, maar de geloofselementen werden volgens Sobiech nauwelijks of niet aangekaart.

Ze wilde mensen laten weten hoe diep en inspirerend Zachs katholieke geloof was, zeker in zijn laatste jaren, toen hij zijn gedachten en gebeden naar muziek vertaalde en daarmee talloze mensen hoop gaf. Ook in de film is spiritualiteit een thema. Er zitten duidelijke katholieke elementen in, zoals scènes waarin de familie het bedevaartsoord Lourdes in Frankrijk bezoekt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Twee miljoen

Alle opbrengsten van Zachs muziek gaan naar een naar hem vernoemde stichting, de Zach Sobiech Osteosarcoma Fund, onderdeel van de Amerikaanse non-profitorganisatie Children’s Cancer Research Fund.

De stichting heeft al ruim twee miljoen dollar opgehaald, aldus Sobiech, waarvan iedere cent naar kankeronderzoek gaat. Sobiech werkt tegenwoordig bij het Children’s Cancer Research Fund, wat haar in de gelegenheid stelt mee te helpen in de strijd tegen de ziekte die haar zoon het leven kostte. Osteosarcoom komt hoofdzakelijk bij tieners voor.

Op God vertrouwen

De filmopnames bijwonen en de cast ontmoeten werkte genezend voor de hele familie, laat Sobiech weten. Bovendien gaf het de familie Sobiech, die verder uit vader Rob, dochters Alli en Grace en zoon Sam bestaat, inspiratie in het geloof.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Ik leer op God te vertrouwen”, zegt Sobiech. “Dat is een proces. Ik weet nog dat ik me vroeger wel eens voorstelde hoe het zou zijn om een kind te verliezen. Dat was verschrikkelijk en ik vond het moeilijk om God mijn leven toe te vertrouwen.”

“Later werd mijn grootste nachtmerrie werkelijkheid”, vervolgt ze, “en ik kon Gods hand daarin zien. Daar putte ik troost uit.”

Lichtpuntje

“Het is absoluut niet makkelijk om een geliefde te zien lijden en sterven”, vertelt Sobiech. “Dat is een emotionele achtbaan. Maar de wetenschap dat God alles in handen heeft, brengt vrede en zelfs vreugde. Hij weet wat er gaande is en Hij weet wat Hij doet. De vrede die daaruit voortkomt is een geschenk.”

Sobiech gelooft dat Clouds “een klein lichtpuntje van hoop” kan zijn in deze roerige tijden. De film is ook in Nederland op Disney+ te zien.