fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Drie kardinalen achter verklaring over huwelijk en Eucharistie

KN Redactie 4 oktober 2016
image
Foto: screenshot

Zes bisschoppen, onder wie drie kardinalen, hebben zich achter een verklaring geschaard die de kerkelijke geloofsleer over het huwelijk, de moraal en de Eucharistie bevestigt.

De ‘Verklaring van trouw aan de onveranderlijke leer over het huwelijk van de Kerk en haar ononderbroken discipline’ werd vorige week gelanceerd met de handtekeningen van tachtig vooraanstaande katholieken, onder wie de kardinalen Carlo Caffarra (Italië), Raymond Burke (VS) en Jañis Pujats (Letland).

Onder druk gezet

Twee van de ondertekenaars zouden onder druk van hun meerderen hun handtekening hebben moeten terugtrekken, tientallen anderen zouden met repercussies zijn bedreigd. Een groot aantal ondertekenaars bekleedt kerkelijke functies.

Onveranderlijkheid

Inmiddels is de verklaring wereldwijd door meer dan 4.000 mensen ondertekend. Zij geven daarmee aan “trouw te blijven aan de onveranderlijke leer van de Kerk over de moraal en de sacramenten van het huwelijk, de biecht en de Eucharistie en haar tijdloze en blijvende discipline met betrekking tot deze sacramenten.”

Wijdverbreide dwalingen

Reden voor de verklaring vormen de “wijdverbreide” dwalingen rond huwelijk en gezin, “vooral na de buitengewone en gewone synodes over het gezin en de publicatie van Amoris laetitia.”

Herbevestiging

Zo bevestigt de verklaring onder meer dat de communie niet mag worden uitgereikt aan hertrouwd gescheiden mensen tenzij zij leven als broer en zus. Dit is onderstreept in documenten als Familiaris Consortio (1981) van paus Johannes Paulus II en Sacramentum Caritatis van Benedictus XVI. Johannes Paulus verklaarde daarbij dat de Kerk “herbevestigde” wat zij altijd had geleerd.

Drie bisschoppen

Naast de drie kardinalen behoren ook hulpbisschop Andreas Laun van Salzburg, emeritus-bisschop Juan Rodolfo Laise van San Luis en hulpbisschop Athanasius Schneider van Astana tot de ondertekenaars. De laatste riep eerder al op tot het bevestigen van de waarheden die door bepaalde interpretaties van Amoris laetitia ondermijnd kunnen worden.

Foute stellingen

Tot de ondertekenaars behoort ook de Oostenrijkse katholieke filosoof Josef Seifert (71). Deze deed eerder al een beroep op paus Franciscus om de stellingen van Amoris laetitia (AL) in te trekken die “fout en (in sommige gevallen) zelfs objectief ketters zijn”.

Verwarring

Het ‘respectvol verzoek’ verwijst niet naar Amoris laetitia, maar bevestigt alleen wat de Kerk altijd heeft geleerd rond de thema’s die tijdens de recente “verwarring” in de kerk in twijfel zijn getrokken.
Het bevestigt onder meer dat alle seksuele betrekkingen buiten een geldig huwelijk “ernstig in tegenspraak zijn met de wil van God”; dat “irreguliere relaties geen prudente en graduele vervulling van de goddelijke wet” genoemd kunnen worden en dat hertrouwd gescheidenen zo mogelijk uit elkaar dienen te gaan en anders in volledige onthouding dienen te leven.

Massaal ondertekend

Een eerder vergelijkbaar initiatief was het zogeheten ‘respectvol verzoek’ dat in 2015 tot paus Franciscus werd gericht om een einde te maken aan de verwarring in de Kerk. Dat werd door meer dan 900.000 mensen getekend, onder wie 11 kardinalen en meer dan honderd aartsbisschoppen en bisschoppen.