<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnen: Duterte scheldt bisschoppen uit, pleit voor ‘driekindbeleid’

KN Redactie 27 mei 2016
image
Een supporter maakt een selfie met Rodrigo Duterte. (Foto: AP)

Volgens de Filipijnse president-elect Rodrigo Duterte zijn de bisschoppen van het land corrupt en “hoerenzonen”. Ze zouden, aldus Duterte, voorkeursbehandelingen van politici proberen te krijgen.

Tijdens een persconferentie noemde Duterte de katholieke Kerk vorige week vrijdag “het meest hypocriete instituut”. De Filipijnse bisschoppen kregen te horen: “Jullie hoerenzonen, schamen jullie je niet? Jullie vragen om zoveel voordeeltjes, zelfs van mij.”

Duterte wil driekindbeleid

Een dag later maakte Duterte bekend in heel het land een driekindbeleid te willen invoeren. “Ik wil slechts drie kinderen voor ieder gezin. Ik ben een christen, maar ik ben een realist dus moeten we iets doen aan onze overbevolking. Ik zal de mening of het geloof van de Kerk weerstaan.”

Drastische maatregelen

Duterte is momenteel nog burgemeester van de stad Davao City, die in de jaren zeventig en tachtig als ‘moordhoofdstad’ van de Filipijnen gold. Hij stelde er orde op zaken met drastische maatregelen, waaronder, zo stellen verschillende mensenrechtenorganisaties, het toelaten van doodseskaders.

De Filipijnse Kerk bekritiseerde tijdens de campagne enkele van Dutertes voorstellen, waaronder het herinvoeren van de doodstraf.

Paus Franciscus uitgescholden

Duterte gaf onlangs toe de paus tijdens diens bezoek aan de Filipijnen uitgescholden te hebben voor “hoerenzoon”, omdat er door dat bezoek verkeersopstoppingen ontstonden.

Hij zei ook naar Rome te willen reizen om Franciscus zijn excuses aan te bieden en vergeving te vragen.

De president-elect steunde in 2012 de invoering van een wet op de reproductieve gezondheid. In Davao steunde hij homo-initiatieven. Wel heeft hij gezegd tegen abortus te zijn.

Duterte opgehouden met bezoeken Mis

De katholiek opgevoede Duterte heeft gezegd dat hij is opgehouden met het bezoeken van de Mis.

Ook vindt hij dat hij niet tegelijkertijd een goede burgemeester en een goede katholiek zou kunnen zijn: “Als ik de Tien Geboden gehoorzaam of naar priesters luister, zou ik niets kunnen doen als burgemeester”, zo liet hij in januari optekenen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.