<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Filipijnen wijzen non uit na kritiek op Duterte

KN Redactie 21 juli 2018
image
Zuster Patricia Fox (Foto: AsiaNews)

Een 71-jarige Australische religieuze is als ongewenste vreemdeling het land uitgezet wegens kritiek op president Duterte.

De uitzetting van zuster Patricia Fox is een “nauwelijks verhuld dreigement voor ieder die het waagt president Duterte te bekritiseren”. Dat zegt een bron die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven tegenover AsiaNews.

Geen verrassing

“De maatregel is geen verrassing. Het was slechts een kwestie van tijd. Het besluit stond al vast toen de president in het openbaar zei dat deze zuster moest vertrekken. Het is nu duidelijk dat niemand tegen Duterte op kan”, aldus de bron.

In strijd met visum

Zuster Fox wordt ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan de demonstraties tegen de regering in Davao en Tagum. Daarmee heeft ze volgens Filipijnse immigratiedienst in strijd met haar missionaire visum gehandeld.

‘Sluizen open’

Haar toestaan deel te nemen aan politieke activiteiten “zou de sluizen openen voor andere vreemdelingen en hun ongebreidelde recht de regering te bekritiseren door bijeenkomsten bij te wonen die schadelijk zijn voor de publieke veiligheid en orde”.

Mensenrechtenschendingen

De religieuze werkte 27 jaar in de Filipijnen en hielp vooral arme boeren en inheemse volkeren. Recentelijk nam ze deel aan een internationaal onderzoek naar vermeende mensenrechtenschendingen op het eiland Mindanao.
Na de publieke opmerking van president Duterte kreeg de zuster te horen dat ze binnen dertig dagen moest vertrekken. Kort daarvoor was ze een dag onder arrest. (AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.