<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Frankrijk: Kerk schorst priester-therapeut na onderzoek misbruikbeschuldigingen

KN Redactie 6 juli 2018
image
Mgr. Tony Anatrella tijdens een conferentie in Lille in 2012. (Foto: wikipedia.org - CCBY Peter Protowl)

De bekende Franse priester en therapeut mgr. Tony Anatrella mag zijn priesterlijke taken niet langer uitoefenen. Dat heeft aartsbisschop Aupetit van Parijs bepaald, meldt La Croix.

Daarnaast is hem verboden nog als therapeut en geestelijk leidsman werkzaam te zijn en mag hij op geen enkele manier meer in de openbaarheid optreden zonder toestemming van de bisschop. Ook de voorganger van Aupetit, kardinaal André Vingt-Trois, had Anatrella al gevraagd zijn therapeutische werk stop te zetten.

Overigens had de priester volgens La Croix al jaren geen officiële pastorale taken meer.

Beschuldigingen van seksueel misbruik

De maatregelen tegen de 77-jarige priester volgen op een kerkrechtelijk onderzoek dat in oktober 2017 geopend werd. Oud-patiënten beschuldigen Anatrella al jaren van seksueel misbruik in het kader van therapie die erop gericht zou zijn hen van hun homoseksualiteit te “genezen”.

De straf is kerkrechtelijk gezien een zogeheten “berisping”, die een bisschop op kan leggen als na onderzoek blijkt dat er een zware verdenking tegen iemand bestaat dat hij een delict heeft begaan.

Zeer moeilijke jaren

De maatregelen werden dinsdag meegedeeld aan de klagers door hulpbisschop Éric de Moulin-Beaufort. Een van hen noemt het besluit van mgr. Aupetit in La Croix “moedig” en de afsluiting van “een aantal zeer moeilijke jaren. Er is een vorm van troost, zelfs al valt er veel te zeggen over de manier waarop de slachtoffers zijn verwelkomd en gehoord”.

Hij betreurt vooral dat er geen “genoegdoening voor de slachtoffers” is. Zij hadden gevraagd om een symbolische terugbetaling van de kosten die zij maakten voor de therapiesessies bij mgr. Anatrella.

Justitie: geen civielrechtelijke stappen

De Franse Justitie besloot al in 2007 om geen verdere civielrechtelijke stappen te ondernemen. In twee van de drie gemelde gevallen was er sprake van verjaring, in het derde geval vond het Parijse parket niet genoeg aanwijzingen voor een misdrijf.

Volgens Nederlands Dagblad heeft Anatrella de beschuldigingen aan zijn adres altijd ontkend. Hij diende volgens La Croix destijds klachten in wegens laster.

Adviseur Vaticaan

Anatrella was als adviseur betrokken bij het Vaticaanse document uit 2005 over de opleiding van priesters waarin staat: “Als een kandidaat homoseksualiteit praktiseert of diepgewortelde homoseksuele neigingen heeft, heeft zowel de spirituaal als de biechtvader de plicht te trachten hem van de wijding af te houden.”

Ook was hij adviseur van de Pauselijke Raden voor het Gezin en voor de Pastorale Zorg voor Werkers in de Gezondheidszorg.

Ophef

In 2016 zorgde hij voor ophef tijdens een Vaticaanse cursus voor pas-gewijde bisschoppen met zijn juridische vaststelling dat bisschoppen, tenzij dat in de nationale wetgeving anders is bepaald, niet verplicht zijn misbruik bij de burgerlijke overheid te melden.

“Het is een legalistische benadering van een gevoelig onderwerp, eentje die de Kerk en haar leiders alleen maar moeilijkheden heeft bezorgd”, stelde commentator John Allen van Crux destijds. “Je vraagt je af waarom het deel uitmaakte van de trainingssessie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.