<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Paus Franciscus omringt zich met coterie van geestverwanten’

KN Redactie 13 oktober 2016
image
Paus Franciscus omringd door kardinalen (beeld: YouTube)

Vaticanisten zijn unaniem in hun analyse van de recente kardinaalsbenoemingen.

De paus kiest zijn kardinalen “omdat hij houdt van de manier waarop zij denken – omdat zij denken zoals hij.” Dat schrijft de Amerikaanse katholieke commentator Phil Lawler op Catholic Culture. Daarom koos hij de aartsbisschoppen Cupich en Tobin, De Kesel en Osoro Sierra. De eveneens verkozen bisschop Kevin Farrell gaat als partijganger van Franciscus zelfs zover dat hij stelt dat wie de paus niet begrijpt, het Nieuwe Testament niet begrijpt.

Zelfreferentiële cultuur

Het staat de paus vrij zijn eigen adviseurs te kiezen, aldus Lawler. “Maar een wijs leider kiest, als hij adviseurs kiest, niet altijd wie zijn opvattingen delen. Hij wil verschillende perspectieven; hij wil dat zijn ideeën uitgedaagd worden; hij wil dat zijn ideeën verfijnd worden door krachtige kritiek voor ze worden uitgevoerd. Naarmate hij zich omringd met een coterie van gelijkgezinde adviseurs, riskeert paus Franciscus precies die geïsoleerde “zelfreferentiële” cultuur om zich heen te vormen, die hij gezworen had uit het Vaticaan te zullen verdrijven, toen hij juist verkozen was als Petrus’ opvolger”, aldus Lawler. (KN/Catholic Culture)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.