<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Omtzigt: laat Internationaal Strafhof buitenlandse IS-strijders berechten

KN Redactie 8 december 2016
image
Pieter Omtzigt (Foto: KN - Jan Peeters)

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt probeert samen met Lars Adaktusson (Europees Parlement) en Lord Alton (Brits Hogerhuis) buitenlandse IS-terroristen voor het Internationaal Strafhof te slepen.

“Nog nooit is zo openlijk genocide gepleegd, en toch wordt er zo weinig gedaan om de meest gruwelijke misdaden te vervolgen”, stelt Omtzigt deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Brief aan openbaar aanklager

De drie politici hebben een brief geschreven aan de openbaar aanklager van het internationaal strafhof in Den Haag. Ze vragen het ICC om de buitenlandse strijders van IS te vervolgen en berechten voor genocide in Den Haag.

Het zijn mensen met een Nederlands, Zweeds, Brits, Frans of Tunesisch paspoort. Omdat ze uit landen komen die het verdrag van Rome ondertekend hebben, kan het ICC een rechtszaak tegen hen beginnen.

Ooggetuigenverslagen

Volgens Omtzigt groeit het bewijs van genocide door IS. Alleen al door de eigen propagandamiddelen van IS, maar ook door steeds meer ooggetuigenverslagen die de wereld in stromen.

Want naarmate meer en meer dorpen rond Mosoel zijn bevrijd, komen er steeds meer horrorverhalen aan het licht. “Het ICC moet buitenlandse strijders vervolgen om te voorkomen dat ze terugkeren naar Europa”, vinden Adaktusson, Alton en Omtzigt.

Aartsbisschop van Mosoel in Den Haag

Op dit moment woedt de slag om Mosoel in Irak. Aartsbisschop Petros Mouche van de Syrisch-katholieke Kerk vluchtte met vele christenen uit Mosoel toen IS de stad binnenkwam.

Op 14 december zal Pieter Omtzigt (CDA) hem in een openbare vergadering in het gebouw van de Tweede Kamer ontvangen, waar de bisschop zal vertellen wat er met christenen in Irak de afgelopen jaren is gebeurd.

Openbare bijeenkomst

Hierbij zijn ook aartsbisschop Mor Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe kerk in Nederland, journalist Nuri Kino, filmmaker en oprichter van ‘A Demand for Action’, en regisseur Jordan Allott aanwezig. Hij maakte de film Our Last Stand over een Syrisch-orthodoxe vrouw die een zomer teruggaat naar haar roots in Irak, waar zij vluchtelingenkampen bezoekt, en dorpen die net terugveroverd zijn op ISIS.

Deze bijeenkomst is openbaar en toegankelijk voor publiek. Hij vindt plaats op woensdag 14 december 2016 om 14.00 uur.

Film Our Last Stand te zien in Nederland

In dezelfde week zal de film Our Last Stand ook twee keer te zien zijn in Nederland: Op maandag 12 december om 19.30 uur in Concordia, Enschede. Op dinsdag 13 december om 17.00 uur in De Balie, Amsterdam.

Na afloop zal er beide keren een gesprek zijn met Jordan Allott, Nuri Kino, aartsbisschop Polycarpus en Pieter Omtzigt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.