fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Open Doors: ‘Modi is een notoire christenvervolger’

KN Redactie 27 juni 2017
image
President Modi (Foto: AP)

De Indiase president Modi, die dinsdag door koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte wordt ontvangen, is een “notoire christenvervolger”.

In India worden radicale hindoes, onder toezicht van Modi, steeds gewelddadiger ten opzichte van christenen, meldt Open Doors. Die wijst op het snel toenemend aantal incidenten tegen christenen door extremistische hindoegroepen die met Modi’s partij, de BJP, gelieerd zijn.

‘Elk jaar nieuw record’

“Radicale hindoes worden steeds gewelddadiger en het aantal gewelddadige aanvallen op christenen bereikt een alarmerend niveau. De regering weigert tegen hen op te treden”, aldus Open Doors.
In 2014 waren er 147 incidenten tegen christenen. In 2015 groeide het naar 181, en in 2016 steeg het aantal geweldsincidenten dramatisch naar 443. Dat aantal is in 2017 binnen zes maanden al bijna gehaald; ruim 400 tot en met 23 juni. “Elk jaar bereikt vervolging een nieuw record.”

Ontkend

De hulporganisatie voor vervolgde christenen wijst erop dat Modi in 2014 in een televisie-interview ronduit ontkende dat er sprake was van geweld tegen christenen.
Volgens de BJP moet India weer een hindoeland worden. De partij heeft nauwe organisatorische banden met de Rashtriya Swayamsevak Sangh, een hindoenationalistische organisatie die eropuit is om India te zuiveren van niet-hindoes.

Protest

Vorige week protesteerden de christelijke leiders, onder wie de katholieke bisschoppen, tegen het onlangs ingevoerde slachtverbod op koeien, omdat die heilig zouden zijn. “We zullen nooit een wet over wat we eten accepteren”, aldus aartsbisschop Soosa Pakiam van de bisschoppen van Kerala, waar veel rundvlees wordt gegeten. Nu de BJP 65% van de deelstaten regeert vrezen de christenen nog verdere inperking van hun vrijheid en veiligheid.

Met voeten getreden

“De grondwet garandeert individuele vrijheid en die wet zegt niets over een verbod op bepaalde soorten voedsel”, aldus mgr. Pakiam. Ook de in de grondwet verankerde godsdienstvrijheid wordt met voeten getreden.

Oproep

Open Doors heeft de Nederlandse regering opgeroepen bij president Modi aan te dringen om de fundamentele rechten van christenen te garanderen. Ook “moet onmiddellijk een einde komen aan gewelddadige aanvallen op christenen, verstoring van kerkdiensten en aanvallen op kerken. Er moet vrijheid zijn om geloof te praktiseren en te verkondigen en het misbruik van de anti-bekeringswet (Freedom of Religion Act) moet stoppen”, aldus de verklaring van Open Doors. (KN/OD)