fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

Oudste kerk in Mosul overleefde IS wonderwel

KN Redactie 4 juli 2017
image
De St.Thomaskerk van Mosul. (Foto: AsiaNews)

Terwijl het oude centrum van de Noord-Irakese stad Mosul totaal verwoest is, inclusief de al-Nourimoskee, heeft de twaalf eeuwen oude St.-Thomaskerk nauwelijks schade opgelopen, meldt AsiaNews.

De oudste kerk van de stad stamt uit de achtste eeuw, maar is waarschijnlijk nog ouder. Hij staat op de plek waar de apostel op doorreis tijdelijk heeft gewoond.
Hoewel de IS-strijders het interieur hebben vernield en de kerk gebruikten als uitvalsbasis, heeft het overwegend 13e eeuwse gebouw het geweld verbazingwekkend goed doorstaan.

Opgeblazen

Dat geldt niet voor de al-Nourimoskee, die twee straten verderop stond en waar IS het kalifaat uitriep. Op 21 juni bliezen de jihadi’s de moskee zelf op. Vorige week werden de restanten ervan op IS heroverd.
IS heeft daarmee vrijwel alle symbolische bouwwerken van de tweede stad van Irak verwoest.

Artillerievuur

Tijdens de opmars richting de al-Nouri werden de Irakese speciale troepen door een scherpschutter onder vuur genomen vanuit een huis vlak voor de Thomaskerk. Een van de commando’s werd daarbij gedood. Het huis werd door artillerievuur volledig verwoest, net als de rest van de gebouwen rond de kerk.

Halsoverkop verlaten

Op de pilaren zijn zwarte cirkels gespoten, vermoedelijk als markering om explosieven aan te brengen. De achtergebleven wapen- en voedselvoorraad wijst erop dat de strijders de boel halsoverkop hebben achtergelaten.
De relieken van de apostel zijn drie jaar geleden al in veiligheid gebracht rond de val van de stad. (KN/AN)