<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus en Porosjenko loven gestorven oud-hoofd Grieks-katholieke Kerk

KN Redactie 5 juni 2017
image
De uitvaartliturgie voor kardinaal Husar in de Grieks-katholieke kathedraal van Kiev. Hij is bijgezet in de crypte van de kerk. (Foto: AP)

Tienduizenden Oekraïners hebben zondagavond de laatste eer betuigd aan kardinaal Lubomyr Husar. Het voormalige hoofd van de met Rome geünieerde Oekraïense Grieks-katholieke Kerk stierf vorige week woensdag op 84-jarige leeftijd. Hij werd maandag bijgezet in de crypte van de Grieks-katholieke kathedraal van Kiev.

Onder de stoet mensen die zondag langs zijn baar in kathedraal van Kiev trok, waren ook de Oekraïense president Petro Porosjenko en de orthodoxe patriarch van Kiev, Filaret.

‘Morele autoriteit’

Paus Franciscus loofde de kardinaal in een maandag gepubliceerd telegram aan het huidige hoofd van de Grieks-katholieke Kerk, grootaartsbisschop Sjatoslav Sjevtsjoek. Husar was “een van de grootste en meest vooraanstaande morele autoriteiten” van het land in de afgelopen decennia, aldus Franciscus. De menigte die langs de baar trok, bewijst dat, voegde hij toe.

Franciscus had Sjevtsjoek na het bekend worden van Husars overlijden al een condoleancetelegram gestuurd. Een tweede uitvoerig eerbetoon naar aanleiding van de bijzetting is ongebruikelijk.

‘Deze echte asceet’

Porosjenko had kort na Husars overlijden zijn “diepe hoogachting” geuit “voor deze slimme mens, deze echte asceet, die moedig het Woord van God naar de Oekraïners” droeg. Zij moeten volgens Porosjenko naar Husars voorbeeld strijden voor hun land, voor vrede en voor liefde.

‘Hartstochtelijk Oekraïner’

Husar, schreef Franciscus in het telegram van maandag, leidde de Grieks-katholieke Kerk uit het ondergrondse bestaan waar zij onder de Sovjets toe gedwongen was, en gaf haar niet alleen nieuwe structuren maar ook nieuwe geloofsvreugde.

Ondanks zijn ouderdom en ziekte groeide zijn aanwezigheid onder het volk, aldus de paus. Husar liet zich regelmatig horen als “leraar van de wijsheid” ten gunste van de lijdenden en mensen aan wie hun waardigheid is ontnomen. Oekraïners van allerlei confessies voelden zich door hem vertegenwoordigd, gehoord en getroost, schreef Franciscus.

De paus noemde Husar een “hartstochtelijk Oekraïner” met menselijke warmte en een band met de jongeren. Hij zal na een “consequent en geloofwaardig leven” ook boven de dood uit zijn “nog altijd lijdende, door geweld en onzekerheid getekend volk” beschermen.

Lang in ballingschap

Husar woonde lang in ballingschap in de Verenigde Staten en Italië. In 2001 werd hij door de Grieks-katholieke synode gekozen tot grootaartsbisschop van zijn geboortestad Lviv en daarmee hoofd van de Oekraïense Grieks-katholieke Kerk. De voor het leven verkozen grootaartsbisschop tradt in februari 2011 om gezondheidsredenen terug.

Zijn belangrijkste beslissing was het verplaatsen van de hoofdzetel van zijn Kerk naar Kiev, in 2005. Dat leidde tot een crisis in de relaties met het orthodoxe patriarchaat van Moskou. Kiev geldt als de wieg van de Russische Orthodoxie.

Vanaf 1991 weer bovengronds

De Oekraïense Grieks-katholieke Kerk is de grootste zogeheten oosters-katholieke Kerk. Ze viert de byzantijnse liturgie, maar erkent de paus wel als hoofd van de Kerk. De Kerk werd in 1949 door de communisten verboden en kon pas vanaf 1991 weer bovengronds actief worden. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.