<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus hekelt ‘journalistieke zonden’

KN Redactie 17 december 2017
image
Paus Franciscus in gesprek met journalisten tijdens een vlucht naar Rome begin december. (Foto:(c) Ed Pentin, CNA/EWTN News)

De journalistiek moeten de waarheid en reflectie verkiezen boven sensatiezucht en geschreeuw, vertelde paus Franciscus zaterdag tegen journalisten.

“Het is belangrijk dat de criteria van oordeelsvorming en informatie geduldig en methodisch worden aangeboden, zodat de publieke opinie in staat is om te begrijpen en te onderscheiden, en niet verbluft en gedesoriënteerd is”, aldus de paus tijdens een ontmoeting in het Vaticaan met ongeveer 350 leden van de Italiaanse pers.

Duidelijke woorden

De paus bepleitte een journalistiek die “sereniteit, precisie en volledigheid” belichaamt. Journalisten moeten kalme taal gebruiken die “vruchtbare reflectie” bevordert, en doordachte, duidelijke woorden kiezen in plaats van “luidruchtige en dubbelzinnige taal”.
“Uw vrije en verantwoordelijke stem is van fundamenteel belang voor de groei van elke samenleving die democratisch genoemd wil worden, zodat een voortdurende uitwisseling van ideeën en een vruchtbaar debat op basis van echte en correcte feiten is verzekerd”, vertelde de paus de verzamelde journalisten.

Oververhitte emoties

Hij hekelde het primaat van snelheid en sensatiezucht in sommige verslaggeving, die precisie en grondigheid ontbeert. Zulke journalistiek wordt gedomineerd door oververhitte emoties, geen doordachte reflectie.

Paus Franciscus benadrukte de behoefte aan betrouwbare informatie, geverifieerde gegevens en nieuws dat niet tot doel heeft te verbazen en te prikkelen. In plaats daarvan moet de journalistiek bij lezers een gezonde kritische houding creëren, waardoor ze de juiste vragen kunnen stellen en verantwoorde conclusies kunnen trekken.

‘Zonden van communicatie’

“Het is niet nodig om in de ‘zonden van de communicatie’ te vervallen: desinformatie, dat wil zeggen slechts dat deel van het nieuws dat lasterlijk en sensationeel is, of zwartmakerij door oude en voorbije feiten aan het licht te brengen”, zei Pope Francis. “Het zijn hele ernstige zonden die het hart van de journalist beschadigen en de mensen schade berokkenen.” (CNA)