<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zimbabwe: dominee vraagt paus Franciscus excommunicatie Robert Mugabe

KN Redactie 13 oktober 2016
image
Robert Mugabe en zijn vrouw Grace worden in een Rolls Royce naar het parlement in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare gereden. (Foto: AP)

De Zimbabwaanse dominee Phillip Mugadza vraagt paus Franciscus om de excommunicatie van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe. 

Dat meldt de Zuid-Afrikaanse nieuwssite IOL.

Armoede

Mugadza heeft dinsdag aan de apostolisch nuntius in Zimbabwe een petitie aangeboden waarin hij de paus vraagt om de excommunicatie van Mugabe.

Volgens de dominee moet Mugabe geëxcommuniceerd worden vanwege de vernietiging van de economie van Zimbabwe waardoor de bevolking in bittere armoede leeft, terwijl het land rijk is aan bodemschatten.

Mugadza wendt zich tot de paus, zo schrijft hij in de petitie, omdat Mugabe zich katholiek noemt. De dominee smeekt paus Franciscus in te grijpen voordat Mugabe zijn dreigement van het uitschakelen van afwijkende meningen kan uitvoeren.

De dominee werd vorig jaar al eens gearresteerd vanwege zijn protest tegen Mugabe.

Corruptie

De bisschoppen van Zimbabwe hebben in juli met diverse christelijke organisaties openlijk gewaarschuwd voor de “totale ineenstorting” van Zimbabwe, vanwege de “welig tierende corruptie en hoge mate van onverantwoordelijkheid en straffeloosheid” binnen de overheid.

Robert Mugabe

De inmiddels 92-jarige Mugabe is sinds december 1987 president van Zimbabwe. In de zeven jaar daarvoor was hij minister-president van het land.

Mugabe kreeg het katholieke geloof van zijn ouders mee. Hij werd als derde van de zes kinderen geboren nabij een missiepost van de jezuïeten in het toenmalige Rhodesië, een voormalige Britse kolonie in Afrika, het huidige Zimbabwe. Zijn opleiding kreeg hij onder meer van de Broeders Maristen en van de jezuïeten.

Arm land

Op de lijst van landen naar bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking neemt Zimbabwe de 173ste plek in van de 180 landen. Daarmee behoort het land tot de top tien van armste landen ter wereld. Deze lijst is gebaseerd op cijfers van het Internationaal Monetair Fonds.

Excommunicatie

Volgens de Catechismus van de Katholieke Kerk (CKK) gaan “bepaalde bijzonder zware zonden”, “gepaard met excommunicatie, de strengste kerkelijke straf, die het ontvangen van de Sacramenten en de uitoefening van bepaalde kerkelijke handelingen belet”.

De excommunicatie kan opgeheven worden door de paus, de plaatselijke bisschop of door hen gevolmachtigde priesters.

Mensen in stervensgevaar kunnen door “iedere priester, zelfs al heeft hij geen bevoegdheid om biecht te horen, van elke zonde en excommunicatie” ontslagen worden, aldus de CKK. (KN/IOL)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.